Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου 2014

Παγκόσμιο SOS για τον Έμπολα

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μέχρι και τις 8 Οκτωβρίου ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν πεθάνει στη χειρότερη επιδημία του ιού ανερχόταν στους 4.033 από τα 8.399 κρούσματα που είχαν συνολικά καταγραφεί σε επτά χώρες: Γουινέα, Λιβερία Σιέρα Λεόνε, Νιγηρία, Σενεγάλη, Ισπανία και ΗΠΑ. Την ίδια ώρα και ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει πως τα νέα κρούσματα διπλασιάζονται κάθε τρεις εβδομάδες, τονίζοντας παράλληλα πως η αντιμετώπιση της επιδημίας πρέπει να εντατικοποιηθεί κατά 20 φορές συγκριτικά με τις προηγούμενες ημέρες.

Μετά το θάνατο του πρώτου Αμερικανού που προσεβλήθη από τη θανατηφόρο λοίμωξη, θετικό στον ιό Έμπολα βγήκε το αποτέλεσμα του πρώτου τεστ ενός υπαλλήλου στις υπηρεσίες υγείας του Πρεσβυτεριανού Νοσοκομείου του Τέξας, ο οποίος συμμετείχε στη φροντίδα του ασθενούς.

Στην Ισπανία, η νοσηλεύτρια Ρομέρο Ράμος αναμένεται να ξεκινήσει να λαμβάνει το πειραματικό φάρμακο  Zmapp, αν και δεν έχει αποδειχθεί ότι το σκεύασμα θεραπεύει ασθενείς με Έμπολα, ενώ ακόμα τρεις άνθρωποι τέθηκαν υπό παρακολούθηση από τις ισπανικές αρχές καθώς ενδέχεται να είχαν έρθει σε επαφή με τη νοσοκόμα.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, από το υπουργείο Υγείας τονίζεται πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα απαραίτητα μέτρα για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση εισόδου ενδεχόμενου ύποπτου κρούσματος αιμορραγικού πυρετού στη χώρα. Προς το παρόν όμως εκτιμάται  ότι δεν υπάρχει ανάγκη διαφοροποίησης των κατευθυντηρίων οδηγιών που έχουν ήδη εκδοθεί από το Υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ και έχουν αποσταλεί και εγκριθεί από τις Ευρωπαϊκές  αρχές και τον ΠΟΥ, εφόσον δεν υφίσταται  και ανάλογη  κατεύθυνση από τις παραπάνω αρχές.

O ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο κυρίως μέσω επαφής με αίμα ή εκκρίσεις ασθενών (π.χ. σάλιο, ούρα κλπ). Η πιθανότητα μετάδοσης της νόσου από άνθρωπο σε άνθρωπο αυξάνει στα τελευταία στάδια της νόσου και κυρίως στο αιμορραγικό στάδιο, αλλά ακόμη και μεταθανάτια, λόγω της συνεχιζόμενης ιαιμίας. Μετά από περίοδο επώασης περίπου μιας εβδομάδας (από 2 έως 21 ημέρες), προκαλεί αρχικά ένα σύνδρομο που μοιάζει με γριπώδη συνδρομή (πυρετός, μυαλγίες, πόνος στη μέση, αδυναμία), και προοδευτικά εμετούς και διάρροιες, νεφρική ανεπάρκεια, αιμορραγίες από βλεννογόνους και πολυοργανική ανεπάρκεια. Περισσότεροι από το 50% των ασθενών καταλήγουν. Ο ασθενής καθίσταται μολυσματικός μόλις εκδηλωθεί ο πυρετός.


Πηγή: www.capitalhealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: