Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2014

Τα πιο παχύσαρκα παιδιά έχει η Ελλάδα

Ίλιγγο προκαλούν τα επίσημα στοιχεία έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με βάση τα οποία το ποσοστό παχυσαρκίας στην Ελλάδα είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της μελέτης της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, που πραγματοποιήθηκε σε 2.758 παιδιά ηλικίας 7 και 9 ετών στο πλαίσιο του ΠΟΥ, δημοσιεύτηκαν τον προηγούμενο μήνα και αφορούσαν το ποσοστό παχυσαρκίας και το ποσοστό σωματικού βάρους πάνω από το φυσιολογικό, παιδιών 6-9 ετών, σε 16 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, το 48,9% των αγοριών και το 44,8% των κοριτσιών της Β’ Τάξη Δημοτικού έχει βάρος άνω του φυσιολογικού και τα ποσοστά αυτά είναι τα υψηλότερα από όλες τις χώρες.

• Στα αγόρια της Β’ τάξης το μέσο βάρος ήταν 29,5 κιλά το υψηλότερο, ο μέσος Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) 17,7 kg/m2 ο υψηλότερος και το ποσοστό παχυσαρκίας ήταν 23,9%, σύμφωνα με τα κριτήρια του ΠΟΥ, το υψηλότερο.

• Στα κορίτσια αντίστοιχα, το μέσο βάρος ήταν 29,1 κιλά το υψηλότερο, ο μέσος ΔΜΣ 17,7 kg/m2 ο υψηλότερος και το ποσοστό παχυσαρκίας ήταν 18,6%, το υψηλότερο. Το 57,2% των αγοριών και το 50,0% των κοριτσιών της Δ’ τάξης Δημοτικού, έχει βάρος άνω του φυσιολογικού. 

• Στα αγόρια το μέσο βάρος ήταν 38,4 κιλά το υψηλότερο, ο μέσος ΔΜΣ 19,5 kg/m2 ο υψηλότερος και το ποσοστό παχυσαρκίας ήταν 30,5% το υψηλότερο. Στα κορίτσια, αντίστοιχα το μέσο βάρος ήταν 37,6 κιλά το υψηλότερο, ο μέσος ΔΜΣ 19,2 kg/m2 ο υψηλότερος και το ποσοστό παχυσαρκίας ήταν 20,8% το υψηλότερο της μελέτης.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η παιδική παχυσαρκία παραμένει μείζονα απειλή τόσο για την ατομική όσο και για τη δημόσια υγεία, αφού σχετίζεται με πληθώρα σωματικών και ψυχολογικών διαταραχών, που εμφανίζονται στην παιδική ηλικία και διατηρούνται και στην ενήλικο ζωή.

Οι επιπτώσεις της παιδικής παχυσαρκίας

• Αύξηση της αρτηριακής πίεσης: 9-13% των υπέρβαρων παιδιών έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση, ενώ το 30% των παχύσαρκων παιδιών έχει υπέρταση

• Δυσλιπιδαιμία

• Ινσουλινοαντίσταση– υπερισνουλιναιμία: το 25% των παχύσαρκων παιδιών έχουν διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη. Το 45% των νέο-διαγνωσθέντων διαβητικών παιδιών & εφήβων είναι τύπου 2 (ΗΠΑ)

• Ψυχολογικές επιδράσεις: 57% των παχύσαρκων κοριτσιών και 35% των παχύσαρκων αγοριών

• Διαταραχές ύπνου: 33% των σοβαρά παχύσαρκων παιδιών έχουν αποφρακτική άπνοια ύπνου

• 30% των παχύσαρκων παιδιών και εφήβων έχουν μεταβολικό σύνδρομο 


Πηγή: www.capitalhealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: