Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου 2014

Εννέα στα δέκα παιδιά τρώνε περισσότερο αλάτι από όσο θα έπρεπε

Τα εννιά στα δέκα παιδιά στην Αμερική τρώνε μεγαλύτερη ποσότητα αλάτι από την ενδεδειγμένη, αυξάνοντας τους κινδύνους για εμφάνιση υπέρτασης και καρδιοπάθειας στο μέλλον. Κατά μέσο όρο, παιδιά ηλικίας 6 – 18 ετών καταναλώνουν 3.300 mg νάτριο τη μέρα, ακόμη και πριν έρθει η αλατιέρα στο τραπέζι, βρήκαν ερευνητές από το αμερικανικό κέντρο ελέγχου και πρόληψης ασθενειών Centers for Disease Control and Prevention. Αυτή τη στιγμή, οι επίσημες οδηγίες για τα παιδιά είναι λιγότερο από 2.300 mg τη μέρα.

«Ένα στα έξι παιδιά έχει ήδη αυξημένη αρτηριακή πίεση, κάτι που μπορεί να επιφέρει υπέρταση στην ενήλικη ζωή, μια κατάσταση που είναι γνωστή ότι συμβάλει στην πρόκληση καρδιακών επεισοδίων και εγκεφαλικών», λέει η διευθύντρια του κέντρου Ileana Arias.

Και από πού παίρνουν τα Αμερικανόπουλα αυτή την ποσότητα αλατιού; Δυστυχώς από τροφές που είναι συχνές και αγαπημένες και στα δικά μας παιδιά: πίτσα, ψωμάκια για σάντουιτς, αλλαντικά, κοτομπουκιές, έτοιμες σάλτσες και σούπες . «Κάποιες από αυτές τις τροφές μπορεί να μην έχουν αλμυρή γεύση έχουν όμως μεγάλη περιεκτικότητα σε νάτριο και τα παιδιά τις τρώνε σε μεγάλες ποσότητες», επισημαίνει η Arias.

Κι αν τα παιδιά δεν έχουν τις ίδιες πιθανότητες για επιπτώσεις στην υγεία τους όπως οι ενήλικες από τη μεγαλύτερη κατανάλωση αλατιού, ας μην ξεχνάμε πως οι διατροφικές συνήθειες κατά την παιδική ηλικία επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τις διατροφικές επιλογές που κάνουμε στην ενήλικη ζωή μας
.

Πηγή: www.capitalhealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: