Κυριακή, 26 Οκτωβρίου 2014

Μύθος ότι ο στηθόδεσμος σχετίζεται με τον καρκίνο του μαστού

Ένας από τους μύθους σχετικά με τον καρκίνο του μαστού συνδέει την εμφάνισή του με το είδος των εσωρούχων που φορά μια γυναίκα.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Cancer, Epidemiology, Biomarkers, and Prevention δεν βρήκε καμία σύνδεση ανάμεσα στον καρκίνο του μαστού και στο είδος του σουτιέν που επιλέγει να φορά μια γυναίκα.

Ερευνητές από το κέντρο Fred Hutchinson Cancer Research Center στο Σιάτλ μίλησαν με περισσότερες από 1.000 γυναίκες με τις πιο συνηθισμένες μορφές καρκίνου του μαστού – πορογενές διηθητικό καρκίνωμα και διηθητικό λοβιακό καρκίνωμα. Ρώτησαν επίσης ένα τυχαίο δείγμα 500 γυναικών χωρίς καρκίνο του μαστού. Οι συνεντεύξεις κάλυψαν τους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του μαστού και το αν οι γυναίκες φορούν στηθόδεσμο και τι είδους.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές δεν βρέθηκε κανενός είδος συσχετισμός ανάμεσα στις δύο συχνές μορφές καρκίνου και στο είδος του στηθόδεσμου (μέγεθος, στιλ, με επιπλέον υποστήριξη ή όχι, ηλικία χρήσης πρώτου στηθόθεσμου και μέσος αριθμός ωρών καθημερινής χρήσης).

Το συγκεκριμένο θέμα πιθανώς χρειάζεται μεγαλύτερη έρευνα, καθώς η μελέτη του κέντρο Fred Hutchinson είχε ορισμένους περιορισμούς, ωστόσο τα νέα είναι σίγουρα καθησυχαστικά για την πλειοψηφία των γυναικών.


Πηγή: www.capitalhealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: