Κυριακή, 25 Μαΐου 2014

Πολύ επικίνδυνη η ευκαιριακή άμετρη κατανάλωση αλκοόλ

Πολλοί άνθρωποι, που δε θεωρούν τους εαυτούς τους μεγάλους καταναλωτές οινοπνευματωδών, αφήνονται κάποιες βραδιές κάνοντας υπέρμετρη χρήση. Όμως, νέα έρευνα επισημαίνει ότι, ακόμα και αυτή η περιστασιακή απόλαυση, θα μπορούσε να προκαλέσει μόνιμες βλάβες στην υγεία.

Αμερικανοί επιστήμονες διαπίστωσαν πως, ακόμα και μόνο μια νύχτα μεγάλης κατανάλωσης οινοπνεύματος, μπορεί να προκαλέσει τη διαρροή βακτηρίων από το έντερο, οδηγώντας στην αύξηση των τοξινών στο αίμα!

Οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή της Μασαχουσέτης, ανέφεραν πως, αυτές οι τοξίνες προκαλούν την παραγωγή κυττάρων από το ανοσοποιητικό σύστημα που εμπλέκονται στην εμφάνιση πυρετού, φλεγμονών, αλλά και την καταστροφή κάποιων ιστών.

«Διαπιστώσαμε ότι, μια μεγάλη και απότομη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει τέτοια ανοσολογική απόκριση που, δυνητικά, να επηρεάσει την υγεία ενός κατά τα άλλα υγιούς ατόμου», είπε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής Ιατρικής, Gyongyi Szabo.

«Οι παρατηρήσεις μας δείχνουν ότι, η ευκαιριακή άμετρη κατανάλωση αλκοόλ, είναι πιο επικίνδυνη από ότι εθεωρείτο μέχρι σήμερα, αν και ήταν πάντα γνωστό ότι, μακροπρόθεσμα μια τέτοια συμπεριφορά βλάπτει το ήπαρ και άλλα όργανα.»

Ως άμετρη ευκαιριακή κατανάλωση ορίζεται από το National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism (NIAAA), η κατανάλωση που οδηγεί σε συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα 0,08gr/dL ή παραπάνω. Για έναν τυπικό ενήλικα, αυτό είναι ισοδύναμο με την πόση πέντε ή περισσότερων ποτών για τους άνδρες και τεσσάρων για τις γυναίκες, μέσα σε περίπου δύο ώρες και ανάλογα βέβαια πάντα με το σωματικό βάρος.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις που έγιναν από τους ερευνητές, οι γυναίκες βρέθηκαν να δέχονται περισσότερες αρνητικές επιρροές από ότι οι άντρες, ενώ παρατηρήθηκε επίσης πως, η χρόνια χρήση αλκοόλ, αυξάνει τη διαπερατότητα του εντέρου, γεγονός που σημαίνει ότι επιβλαβή προϊόντα μπορούν να ταξιδέψουν μέσω του εντερικού τοιχώματος και να μεταφερθούν σε άλλα μέρη του σώματος, προκαλώντας πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας.


Πηγή: www.capitalhealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: