Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου 2014

Μυστικά για να αποφύγετε το hangover

Το αίσθημα του να ξυπνά κανείς με πονοκέφαλο, χάλια στομάχι και στόμα τόσο στεγνό όσο και η έρημος, είναι λίγο - πολύ γνώριμο σε όλους, ενώ είναι πιο σύνηθες κατά την περίοδο των εορτών. Όμως δεν είναι μόνο το επόμενο πρωινό που τρομάζει!

Έχοντας καταναλώσει αρκετά μεγάλες ποσότητες αλκοολούχων ποτών, την επόμενη ημέρα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ατυχήματος κατά την οδήγηση, όπου –όπως διαπιστώθηκε από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αγγλίας- όταν ένας οδηγός βρίσκεται σε hangover, κάνει πολλά και σημαντικά λάθη, ακόμα και όταν το αλκοόλ έχει «φύγει» από το σύστημά του.

Αυτό συμβαίνει για διαφόρους λόγους. Για παράδειγμα, η αλκοόλη είναι μια διουρητική ουσία που προκαλεί αφυδάτωση, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε συμπτώματα όπως κεφαλαλγία, ξηροστομία, μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης και ευερεθιστότητα. Εν τω μεταξύ, τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος μειώνονται, αφού το σώμα παράγει πολύ μεγάλη ποσότητα ινσουλίνης για την αντιμετώπιση του υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, αλκοολούχου ποτού.

Πολλοί είναι εκείνοι που έχουν διάφορες θεωρίες σχετικά με το τι μπορεί να μειώσει τις παρενέργειες μιας μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ. Οι ειδικοί όμως έχουν κάνει τις μελέτες τους και μας δίνουν τα αποτελέσματά τους.

Έτσι, αναφέρουν πως, πράγματι υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που είναι πιο επιρρεπείς στο hangover, ενώ υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που δεν το παθαίνουν ποτέ. Αυτό συμβαίνει εν μέρη επειδή μερικοί δεν επηρεάζονται από την επίδραση της ακεταλδεΰδης, της τοξικής ουσίας που παράγεται όταν το αλκοόλ μεταβολίζεται αρχικά στο ήπαρ, ενώ και γενικότερα δεν έχουν πονοκεφάλους όταν αφυδατώνονται. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως αυτοί βρίσκονται στο απυρόβλητο από τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του αλκοόλ.

Για να αποφευχθούν -εν μέρει- τα δυσάρεστα συμπτώματα του hangover, οι ειδικοί επισημαίνουν τα παρακάτω:

1. Όσο πιο νέος είναι κάποιος, τόσο πιθανότερο είναι να «την πατήσει», οπότε πρέπει να καταναλώνει μικρότερες ποσότητες ποτών.
2. Οι γυναίκες πρέπει να πίνουν πολύ λιγότερο από ότι οι άντρες γιατί αφυδατώνονται γρήγορα.
3. Τα αφρώδη ποτά είναι πιο επικίνδυνα για να προκαλέσουν hangover.
4. Το ίδιο συμβαίνει και με τα σκουρόχρωμα.
5. Η αποφυγή ανάμιξης ποτών –λένε- είναι μύθος.
6. Το άδειο στομάχι κάνει τα πράγματα χειρότερα.
7. Η κατανάλωση μιας μπύρας πριν από το κρασί, επιβραδύνει τη διαδικασία μέθης, αλλά το ανάποδο, την επιταχύνει!
8. Τα παυσίπονα μπορεί να βοηθήσουν - αλλά πρέπει να είστε προσεκτικοί.

Πηγή: www.capitalhealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: