Πέμπτη, 22 Μαΐου 2014

Μερικά βακτήρια ζουν επί μακρόν σε βιβλία και παιχνίδια

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο στη Νέα Υόρκη αναφέρουν πως, δύο βακτήρια που προκαλούν κοινές λοιμώξεις σε παιδιά και ενήλικες, όπως είναι αυτές του λαιμού και του αυτιού, μπορούν να ζήσουν έξω από το ανθρώπινο σώμα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, επάνω σε διάφορα αντικείμενα, όπως τα βιβλία, οι κούνιες και τα παιχνίδια.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, ο Streptococcus pneumoniae και ο Streptococcus pyogenes, παραμένουν σε πολλές επιφάνειες που χρησιμοποιούμε καθημερινά, σημαντικά περισσότερο χρονικό διάστημα από εκείνο που μέχρι σήμερα νομίζαμε, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες, οι οποίες υποδήλωναν πως τα βακτήρια πεθαίνουν γρήγορα από τη στιγμή που θα αφήσουν το ανθρώπινο σώμα.

Τα σημερινά ευρήματα πιστεύεται ότι, αναδεικνύουν την ανάγκη εύρεσης καλύτερων στρατηγικών κατά των λοιμώξεων, ιδιαίτερα στα νοσοκομεία, τους δημόσιους χώρους και τα σχολεία.

Ο Streptococcus pneumoniae αποτελεί την κύρια αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας από λοιμώξεις της αναπνευστικής οδού σε παιδιά και ηλικιωμένους, ενώ είναι επίσης και η κυριότερη αιτία των λοιμώξεων του αυτιού.

Ο  Streptococcus pyogenes, από την άλλη, αποτελεί την πιο κοινή αιτία λοιμώξεων του λαιμού και του δέρματος σε παιδιά σχολικής ηλικίας, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρές λοιμώξεις και σε ενήλικες.

Προηγούμενη έρευνα, από την ίδια ομάδα, είχε δείξει πως, ορισμένα βακτήρια αναπτύσσουν βιοφίλμ όταν αποικίζουν ανθρώπινους ιστούς (ένα βιοφίλμ είναι μια ομάδα μικροοργανισμών που συνδέονται μαζί σε μια επιφάνεια), ενώ σε αυτή τη μελέτη διαπιστώθηκε ότι, τα προαναφερθέντα βακτήρια είναι ισχυρότερα από εκείνα που δε σχηματίζουν βιοφίλμ. Εξ αυτού ορμώμενοι, παρατήρησαν πως τα βακτήρια αυτά μπορούν να παραμείνουν ζωντανά πολύ περισσότερο επάνω σε επιφάνειες.

 Μετά από πειράματα που έγιναν ο Anders Hakansson, επίκουρος καθηγητής μικροβιολογίας και ανοσολογίας του Πανεπιστημίου Buffalo of Medicine and Biomedical Sciences και κύριος συγγραφέας της μελέτης, είπε: «Σε όλες τις περιπτώσεις βρήκαμε ότι αυτά τα παθογόνα μπορούν να επιβιώσουν για μακρές περιόδους έξω από έναν άνθρωπο ξενιστή. Συνήθως αντικείμενα που χειριζόμαστε και που έχουν μολυνθεί με τα βιοφίλμ αυτών, μπορούν να λειτουργήσουν ως δεξαμενές βακτηρίων ακόμα και για ώρες, εβδομάδες ή μήνες, εξαπλώνοντας πιθανές μολυσματικές νόσους σε άτομα που έρχονται σε επαφή μαζί τους».

Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα και ο ίδιος ο επικεφαλής σημειώνουν ότι, περαιτέρω μελέτες είναι απαραίτητες για να καθοριστούν οι ακριβείς συνθήκες υπό τις οποίες, αυτό το είδος επαφής μπορεί να οδηγήσει σε μετάδοση ασθενειών, καθώς και οι στρατηγικές αντιμετώπισής τους.


Πηγή: www.capitalhealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: