Τρίτη, 20 Μαΐου 2014

Μυρωδιές που προκαλούν ημικρανίες

Περισσότερο από το 50% των ατόμων που υποφέρουν από ημικρανίες, είναι ευαίσθητα σε κάποια μυρωδιά, με το 70% αυτών να λένε πως, μια οσμή αποτελεί το έναυσμα της ταλαιπωρίας τους. Όμως, το ίδιο φαίνεται να έχει διαπιστωθεί και μέσα από μελέτες, όπου σημειώνεται ότι, αρκετές είναι οι μυρωδιές τροφίμων που μπορεί να προκαλέσουν ημικρανία, η οποία αντιμετωπίζεται με τη χρήση μέντας!

Τα κρεμμύδια δε μυρίζουν μόνο έντονα, αλλά μπορεί να είναι τελικά ένας πραγματικός πονοκέφαλος για μερικούς ανθρώπους, μια και στην πραγματικότητα είναι μια από τις πολλές μυρωδιές που μπορούν να προκαλέσουν μια ημικρανία. Οι ερευνητές λένε βέβαια, ότι, ακόμα και ένα απλό άρωμα (όχι απαραίτητα μέντας που προαναφέρθηκε), μπορεί να αντιμετωπίσει επαρκώς την κατάσταση.

Περίπου το 15% των ενηλίκων ταλαιπωρείται από ημικρανίες, καθώς και από σοβαρές κεφαλαλγίες, με συμπτώματα όπως είναι η ναυτία και η ευαισθησία στο φως. Έχει διαπιστωθεί πως, γι αυτές τις «επιθέσεις» ευθύνονται οι αλλαγές σε φυσικές χημικές ουσίες του εγκεφάλου.

Στις περισσότερες περιπτώσεις (75,9%), η αιτία που προκαλεί την ημικρανία είναι συνήθως γνωστή και αναγνωρίσιμη από το άτομο που υποφέρει. Το άγχος, οι ορμονικές διακυμάνσεις, ο καιρός, οι διαταραχές του ύπνου, η διατροφή και οι εικόνες με έντονες εναλλαγές φωτός, αποτελούν τις πιο κοινές αιτίες.

Περισσότερο από το 50% των πασχόντων είναι ευαίσθητο σε μια συγκεκριμένη οσμή, λέει νέα μελέτη, και ονοματίζει την κατάσταση αυτή σαν οσμοφοβία, με τις γυναίκες να είναι περισσότερο ευαίσθητες από τους άντρες. Όπως χαρακτηριστικά λένε οι επιστήμονες, μόλις λίγα λεπτά έκθεσης αρκούν για να ξεκινήσει μια ημικρανία.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι, το κρεμμύδι και άλλες μυρωδιές, μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στα συναισθήματα, καθώς οι περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν την οσμή και τα συναισθήματα είναι στενά συνδεδεμένες.

Εναλλακτικά, η μυρωδιά μπορεί να διεγείρει το τρίδυμο νεύρο, οδηγώντας σε φλεγμονή, ή η ίδια η οσμή μπορεί να προκαλέσει συρρίκνωση των αιμοφόρων αγγείων, καταλήγοντας και πάλι σε πολύ δυνατό πονοκέφαλο.

Ο Δρ Nicholas Silver, Νευρολόγος στο Walton Centre for Neurology and Neurosurgery και επίτιμος λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, είπε: «Έχουμε διαπιστώσει ότι, στα διεγερτικά ημικρανιών περιλαμβάνονται τα αρώματα, τα σπρέι, τα αποσμητικά χώρου και αυτοκινήτων, οι μυρωδιές του μαγειρέματος –ιδιαίτερα των τηγανητών ή των λιπαρών τροφίμων- ο καπνός του τσιγάρου, αλλά και τα προϊόντα καθαρισμού».


Πηγή: www.capitalhealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: