Σάββατο, 16 Νοεμβρίου 2013

Όταν ο ύπνος γίνεται …ανεξέλεγκτος!

Η ναρκοληψία είναι μια χρόνια νευρολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από υπερβολική και ανεξέλεγκτη υπνηλία, ακόμη και μετά από επαρκή ύπνο και οφείλεται στην ανεπάρκεια του εγκεφάλου να ρυθμίζει τους κύκλους κατά τους οποίους ο ασθενής κοιμάται ή είναι ξύπνιος.

Η ναρκοληψία δεν είναι σπάνια, όμως η διάγνωση δε γίνεται στο βαθμό που θα έπρεπε και έτσι το πρόβλημα δεν αναγνωρίζεται στις πραγματικές του διαστάσεις. Σύμφωνα με επιδημιολογικά δεδομένα, υπολογίζεται ότι επηρεάζει 1 σε κάθε 2000 άτομα.

Όσον αφορά στις διαταραχές του ύπνου, μετά από την αποφρακτική άπνοια του ύπνου και το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών, η ναρκοληψία είναι η τρίτη συχνότερη πάθηση μεταξύ των ασθενών που αναζητούν βοήθεια σε κλινικές εξειδικευμένες για προβλήματα ύπνου.

Το άτομο που πάσχει, ο ναρκοληπτικός, έχει επαναλαμβανόμενες ακαταμάχητες προσβολές ύπνου, που όταν έρχονται δεν μπορεί να αντισταθεί και ως αποτέλεσμα μπορεί να αποκοιμηθεί οποτεδήποτε και οπουδήποτε, ακόμη και σε ακατάλληλες ή επικίνδυνες συνθήκες, όπως για παράδειγμα στο μέσο μιας συζήτησης ή κατά την οδήγηση!

Επίσης, ο ναρκοληπτικός μπορεί να εκδηλώνει σε ποσοστό 70% βραχέα επεισόδια καταπληξίας, δηλαδή αιφνίδιας απώλειας του μυϊκού του τόνου, συχνά ως αποτέλεσμα έντονης συγκίνησης. Μετά από έντονο γέλιο, θυμό ή έκπληξη, ο ναρκοληπτικός μπορεί να σωριαστεί κάτω, χωρίς όμως να έχει χάσει τις αισθήσεις του ή απλά να του πέσουν τα αντικείμενα που κρατά, να χαλαρώσει το σαγόνι του, να πέσουν τα βλέφαρα του, το κεφάλι του ή τα χέρια του.

Τέλος το 30-50% των ατόμων που πάσχουν από ναρκοληψία, κατά το μεταβατικό διάστημα μεταξύ ύπνου και εγρήγορσης, βιώνουν παράλυση ύπνου, αδυναμία δηλαδή να κινηθούν και το 20-40% βιώνει υπναγωγικές ψευδαισθήσεις, είτε οπτικές είτε ακουστικές ή κιναισθητικές.

Τόσο η παράλυση όσο και οι ψευδαισθήσεις, διαρκούν από δευτερόλεπτα έως λίγα λεπτά και θεωρούνται ότι είναι το αποτέλεσμα εισβολής στοιχείων REM ύπνου κατά τη διάρκεια εγρήγορσης του ατόμου.

Η διάγνωση της ναρκοληψίας, γίνεται οριστικά σε χρονικό διάστημα που κυμαίνεται από 10 έως 15 χρόνια μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων και είναι δυνατόν να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Περιγράφεται κληρονομική προδιάθεση για την πάθηση και μερικές φορές, σχετίζεται με βλάβες του εγκεφάλου λόγω τραυματισμού της κεφαλής ή μιας νευρολογικής πάθησης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η νόσος είναι σποραδική δηλαδή δεν υπάρχει κληρονομικός ή άλλος προδιαθεσικός παράγοντας.

Δυστυχώς ίαση από τη ναρκοληψία δεν υπάρχει, ενώ η αγωγή με φάρμακα πρέπει να συμπληρώνεται με συμπεριφορική θεραπεία.

Είναι σημαντική η τήρηση τακτικού ωραρίου για το νυκτερινό ύπνο, η αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ και καφεϊνούχων ροφημάτων πριν το κρεβάτι, γιατί ο καλύτερος νυκτερινός ύπνος των ασθενών με ναρκοληψία, καταπολεμεί το αίσθημα κούρασης κατά την ημέρα.


Πηγή: www.capitalhealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: