Τρίτη, 5 Νοεμβρίου 2013

Τονώστε τη λειτουργία του συκωτιού σας

Το ήπαρ (ή αλλιώς συκώτι), είναι ένα ζωτικό όργανο που παίζει κυρίαρχο ρόλο στο μεταβολισμό και επιτελεί πολλές λειτουργίες του οργανισμού. Παράγει τη χολή, ένα αλκαλικό μίγμα, που αποδομεί μικρά και περίπλοκα μόρια, πολλά από τα οποία είναι αναγκαία για της φυσιολογικές ζωτικές λειτουργίες. Οι διάφορες λειτουργίες του ήπατος διεκπεραιώνονται από τα ηπατοκύτταρα.

Προς το παρόν δε έχει κατασκευαστεί τεχνητό όργανο ή συσκευή ικανή να υποκαταστήσει όλες τις λειτουργίες του ήπατος. Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να προσέχουμε πολύ τη λειτουργία του και να προσπαθούμε να την τονώσουμε.

Προς αυτή την κατεύθυνση βοηθούν τα παρακάτω.

-    Πρέπει να πίνουμε άφθονο νερό
Καλό είναι να καταναλώνονται περίπου 8-10 ποτήρια νερού την ημέρα, αφού είναι ο μόνος τρόπος που μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα. Καλύτερο ακόμη είναι, να ξεκινάμε την ημέρα μας με ένα ποτήρι νερό με λεμόνι, που βοηθά στην αποτοξίνωση του ήπατος. Το κιτρικό οξύ που περιέχεται στο χυμό του λεμονιού, ενθαρρύνει το συκώτι να παράγει χολή, ένα ακόμα όχημα του σώματος για την αποβολή τοξινών.

-    Να τρώμε λαχανικά που ανήκουν στην οικογένεια των σταυρανθών
Στα σταυρανθή ανήκουν τα λάχανα, τα κουνουπίδια, τα καρότα, η ρόκα, τα παντζάρια, αλλά και άλλα λαχανικά, που βοηθούν στην ηπατική αποτοξίνωση. Τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το μπρόκολο, περιέχουν θείο που απαιτείται για την αύξηση της αποτοξίνωσης του οργάνου.

-    Να κάνουμε μασάζ
Ενώ βρισκόμαστε ανάσκελα, μπορούμε να τρίψουμε απαλά το σημείο που βρίσκεται η χοληδόχος κύστη και το ήπαρ (στην κάτω δεξιά πλευρά του σώματος). Αυτό βοηθά στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στο συκώτι.

-    Δεν επιβαρύνουμε τη λειτουργία του
Το ήπαρ δουλεύει αρκετά σκληρά ακόμα και χωρίς να χρειάζεται να επεξεργαστεί προϊόντα όπως το αλκοόλ ή τα πολλά παυσίπονα, που η υπερβολή τους χρήση μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε ηπατική ανεπάρκεια.

-    Συμπληρώματα
Το γάλα γαϊδούρας, ο κουρκουμάς και η πικραλίδα, είναι τα πιο ευεργετικά τρόφιμα για την προστασία του συκωτιού.

-    Μέταλλα
Τα μέταλλα είναι απαραίτητα για τη διαδικασία αποτοξίνωσης του ήπατος, οπότε πρέπει να φροντίζουμε να καταναλώνουμε τρόφιμα που τα έχουν σε αφθονία. Σημαντικά μέταλλα για την αποτοξίνωση του συκωτιού είναι το μαγνήσιο, το κάλιο, το νάτριο, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο, το μαγγάνιο κα.

Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως, οποιαδήποτε αλλαγή ετοιμαζόμαστε να κάνουμε για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όπως είναι η υγεία του ήπατός μας, θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτούμε το γιατρό μας, ο οποίος γνωρίζει και τις ανάγκες του σώματός μας καλύτερα.


Πηγή: www.capitalhealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: