Κυριακή, 10 Νοεμβρίου 2013

Τζίντζερ για το κρύωμα και όχι μόνο

Το τζίντζερ ή αλλιώς πιπερόριζα, θεωρείται ένα από τα πιο θρεπτικά βότανα παγκοσμίως, μια και είναι πολύ ωφέλιμο και κατάλληλο για τη βαρυστομαχιά, το κρυολόγημα, τη χοληστερίνη, την αρθρίτιδα, το διαβήτη, τις δίαιτες, ενώ παράλληλα δυναμώνει γενικά τον οργανισμό.

Το τζίντζερ περιέχει αρκετό κάλιο, ψευδάργυρο και πολυφαινόλες, στις οποίες και οφείλονται κάποιες από τις ωφέλιμες δράσεις του. Tο ενεργό συστατικό της πιπερόριζας, η τζιντζερόλη, όταν μαγειρευτεί έχει πικάντικο άρωμα και μια γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη γεύση. Η ρίζα αυτού του βοτάνου έχει λίγες θερμίδες, αλλά είναι πλούσια πηγή πολλών βασικών θρεπτικών συστατικών και βιταμινών.

Οι ευεργετικές ιδιότητες της πιπερόριζας είναι πολλές και η μαγειρική της αξία είναι μεγάλη.  Φρέσκια ή αποξηραμένη, χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό σε καφέ ή τσάι, ιδιαίτερα το χειμώνα. Στη δυτική κουζίνα τη βρίσκουμε κυρίως σε παρασκευή ροφημάτων, γλυκών (όπως σε μπισκότα πιπερόριζας ή κέικ) και καρυκευμάτων. Επίσης, παρασκευάζεται και ανθρακούχο ρόφημα από αυτή (γνωστό ως μπύρα πιπερόριζας ή ginger ale) και μπύρα από πιπερόριζα.

Στα Ιόνια νησιά η μπύρα πιπερόριζας έγινε διάσημη από το Βρετανικό στρατό το 19ο αιώνα κατά την περίοδο του Ιονικού Κράτους. Σήμερα στην Κέρκυρα η μπύρα πιπερόριζας παρασκευάζεται ως τοπικό ποτό με την ονομασία «τζιτζιμπίρα»!

Από τα αρχαία χρόνια η πιπερόριζα χρησιμοποιείται στις ιατρικές παραδόσεις της Ασίας, των Ελλήνων και των Αράβων, συνήθως σε αφεψήματα, βάμματα ή μίγματα αιθέριων ελαίων. Στη λαϊκή ιατρική πιο γνωστή είναι η χρήση για τη ναυτία, προβλήματα κατά την πέψη και σαν φάρμακο για το κρυολόγημα.

Χρησιμοποιείται επίσης, σε περιπτώσεις εμέτου και ιλίγγου, ως τονωτικό για προβλήματα δυσπεψίας, διάρροιας, δυσκοιλιότητας, για προβλήματα του κωλικού, ενώ φαίνεται πως ρυθμίζει την πίεση του αίματος. Σε συνδυασμό με τις σταφίδες σε ένα ζεστό ρόφημα, ρίχνει τον υψηλό πυρετό! Έρευνες έχουν δείξει ότι, μειώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης και βοηθά στην καλή λειτουργία της καρδιάς.

Το τζίντζερ φημίζεται για τις αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και ανοσορρυθμιστικές του ιδιότητες. Ρυθμίζει το σάκχαρο, έχει επουλωτική δράση, απαλύνει τα συμπτώματα του κρυολογήματος και του πονοκεφάλου, ενώ επίσης δρα και σαν αντιπυρετικό και αντιμικροβιακό.

Στις πολλές εφαρμογές και χρήσεις της πιπερόριζας συμπεριλαμβάνονται η θεραπεία του άσθματος, της βρογχίτιδας, και άλλων αναπνευστικών προβλημάτων, μαλακώνοντας και απομακρύνοντας τα φλέγματα από τους πνεύμονες.
Η πιπερόριζα μπορεί επίσης να βοηθήσει την μείωση του πυρετού ζεσταίνοντας το σώμα και αυξάνοντας την εφίδρωση. Bάλτε σε ένα φλιτζάνι καυτό νερό, 1 κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη ή τριμμένη φρέσκια ρίζα, 2-3 σταγόνες λεμόνι και 1 κουταλάκι μέλι. Αφήστε το 3-4 λεπτά, σουρώστε το και πιείτε το. Mπορείτε, επίσης, στο τσάι ή στο χαμομήλι σας να προσθέσετε αντί για τριμμένο τζίντζερ, μία μόνο σταγόνα από το αιθέριο έλαιό του.

Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνά κανείς και τις αφροδισιακές του ιδιότητές του, που οφείλονται στις τζιντζερόλες, οι οποίες αυξάνουν την ποσότητα σπέρματος που παράγεται και βελτιώνουν την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων!

Τέλος πρέπει να σημειωθεί πως εκτός από τις πολυάριθμες ευεργετικές ιδιότητες της πιπερόριζας, υπάρχουν και κάποια αρνητικά στοιχεία, τα οποία και πρέπει να προσέχει κάποιος. Αν λοιπόν υπάρχει πέτρα στη χολή, θα πρέπει να πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση της ρίζας, ώστε να αποφευχθεί ο ερεθισμός στη χοληδόχο κύστη και για τις εγκυμονούσες, συνιστάται να μην καταναλώνουν τζίντζερ,  καθώς αυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει την έναρξη τοκετού.


Πηγή: www.capitalhealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: