Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου 2013

Αντιμετωπίστε τους φόβους σας ενώ κοιμάστε

Αμερικανοί επιστήμονες προτείνουν μυρωδιές, οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να ηρεμήσουν τους φόβους των ανθρώπων καθώς εκείνοι κοιμούνται, μια και ο εγκέφαλος έχει εκπαιδευτεί να συνδέει εικόνες, μυρωδιές και φόβο μαζί.

Σε μελέτη που έγινε, κατά τη διάρκεια του ύπνου τους, άτομα εκτέθηκαν σε μυρωδιά που συνδεόταν με το φόβο τους και όταν ξύπνησαν ήταν λιγότερο φοβισμένα απέναντι στην εικόνα που συνδεόταν με τη συγκεκριμένη οσμή.

Ένας εμπειρογνώμονας από το Ηνωμένο Βασίλειο, εξήρε τη μελέτη του Nature Neuroscience και δήλωσε ότι, αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει στη θεραπεία των φοβιών, καθώς ακόμα και στις μετατραυματικές διαταραχές άγχους. Άλλωστε, άνθρωποι με φοβίες, ήδη αντιμετωπίζονται θεραπευτικά, με «σταδιακή έκθεσή» τους σε εκείνα που φοβούνται, ενώ είναι ξύπνιοι. Αυτή η μελέτη δείχνει μια νέα επέκταση της ήδη υπάρχουσας θεραπείας κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Οι ερευνητές, επέλεξαν 15 υγιή άτομα και τους έδειξαν εικόνες δύο διαφορετικών προσώπων, ενώ κατά τον ίδιο χρόνο τους γινόταν ένα ήπιο ηλεκτροσόκ, με παράλληλη έκθεσή τους σε μια συγκεκριμένη μυρωδιά, όπως λεμόνι, μέντα, γαρίφαλο ή ξύλο. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε ένα εργαστήριο ύπνου, όπου όταν κοιμούνταν ξαναεκτέθηκαν σε μυρωδιά που είχαν εκτεθεί κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των φωτογραφιών. Αργότερα, όταν ξύπνησαν, τους επιδείχθηκαν και πάλι τα δύο πρόσωπα, χωρίς όμως τις μυρωδιές. 

Οι συμμετέχοντες, έδειξαν λιγότερο φόβο όταν εμφανίστηκε μπροστά τους το πρόσωπο που συνδεόταν με τη μυρωδιά στην οποία είχαν εκτεθεί κατά τη διάρκεια του ύπνου τους, παρά με το άλλο πρόσωπο. Η αντίδρασή τους μετρήθηκε από το ποσό του ιδρώτα που εκκρίθηκε στο δέρμα τους, καθώς και με λειτουργική μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου.

Η Δρ Katherina Hauner, από το Πανεπιστήμιο Northwestern Feinberg School of Medicine στο Σικάγο, η οποία ηγήθηκε και της μελέτης, δήλωσε: «Είναι ένα νέο εύρημα, όπου διαπιστώθηκε μια μικρή, αλλά σημαντική μείωση του φόβου. Αν διαπιστωθεί ότι μπορεί η αντίδραση αυτή να επεκταθεί και σε προϋπάρχουσες φοβίες, ίσως να μπορέσει να ενισχύσει τη θεραπεία και κατά τη διάρκεια του ύπνου.»

Η Δρ Hauner σημείωσε βέβαια ότι, θα χρειαστεί πολύ περισσότερη έρευνα ώστε να κατανοηθούν πλήρως οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή η θεραπεία.


Πηγή: www.capitalhealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: