Κυριακή, 27 Οκτωβρίου 2013

Διώξτε τα επικίνδυνα μικρόβια από το σπίτι σας

Ακόμη και αν είστε από εκείνους τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι, η συνεχής έκθεση του ανοσοποιητικού σε μικρόβια, δομεί έναν υγιή και δυνατό οργανισμό, είναι σοφό να λάβετε σύντομα μέτρα ώστε, να προστατεύσετε τον εαυτό σας από τα πιο μολυσματικά μικρόβια του σπιτιού σας.

«Μικρόβια, όπως η Escherichia coli (E.coli), η Σαλμονέλα και το Καμπυλοβακτηρίδιο, μπορεί να κάνουν έναν οργανισμό να νοσήσει τόσο σοβαρά, που να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο», αναφέρει ο Douglas Powell, καθηγητής Διαγνωστικής Ιατρικής και Βιοπαθολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κάνσας στο Μανχάταν.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, υπολογίζουν ότι, επτά παθογόνα προκαλούν περίπου το 90% των μικροβιακών ασθενειών, νοσηλειών και θανάτων. Οι επιστήμονες τις έχουν βαπτίσει «τροφιμογενείς λοιμώξεις», επειδή προκαλούνται από μικρόβια που εισβάλλουν στο ανθρώπινο σώμα μέσω του γαστρεντερικού συστήματος, ενώ λαμβάνοντας υπόψη μας ότι πιάνουμε το πρόσωπό μας με τα χέρια περίπου 18 με 40 φορές την ώρα, δεν αποτελεί έκπληξη πως, το στόμα μας αποτελεί το πιο συχνό σημείο εισόδου τους!

Ευτυχώς, δεν είναι πολύ δύσκολο να καταπολεμηθούν τα επικίνδυνα μικρόβια που ακούσια κουβαλάμε όλοι μας στα σπίτια μας.

Ξεκινώντας, η χλωρίνη αποτελεί πολύ καλό μας «φίλο», λέει ο Powell, αναφερόμενος σε ένα από τα πιο αποτελεσματικά οικιακά τοξικά προϊόντα, αν και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τη χρήση της, κυρίως σε σπίτια με παιδιά. Συνήθως, επάνω στις συσκευασίες οι εταιρίες γράφουν όλα όσα πρέπει να γνωρίζει ο καταναλωτής, και τα καλά αλλά και τους κινδύνους.

Εκτός από τη χλωρίνη, μια καλή οργάνωση του ψυγείου μας μειώνει τους προαναφερθέντες κινδύνους. «Αν και φαίνεται απίστευτο, ένας στους έξι αμερικανούς παθαίνει τροφική δηλητηρίαση εξαιτίας του ψυγείου του! Το ωμό κρέας που μεταφέρουμε στο σπίτι μας, έχει βακτήρια που μπορούν να οδηγήσουν σε διαρροϊκές νόσους», λέει η Δρ Rose Devasia, επίκουρος καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Louisville, στο Κεντάκι.

Μια πρόσφατη έκθεση του Κέντρου Επιστημών για τη Δημόσια Υγεία αναφέρει ότι, ο κιμάς από βόειο κρέας, το κοτόπουλο, η γαλοπούλα και οι μπριζόλες, είναι τα πιο επιρρεπή τρόφιμα για ασθένειες. Η Devasia συνιστά, διπλή συσκευασία φύλαξης των κρεάτων ή τοποθέτησή τους στο κατώτερο ράφι του ψυγείου μέσα σε ένα πιάτο και μακριά από εκείνα τα φαγητά που τρώμε ωμά, όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά. «Αν και το κρέας θα μαγειρευτεί με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τα μικρόβια, οι άλλες τροφές θα καταναλωθούν ωμές, με τα ανάλογα αποτελέσματα.»

Άλλη μια καλή κίνηση, είναι η απομάκρυνση της οδοντόβουρτσας, όσο το δυνατόν πιο μακριά από τη λεκάνη της τουαλέτας. Όσο πιο μακριά είναι τόσο το καλύτερο. Έρευνες έχουν δείξει ότι, τα βακτήρια από τη λεκάνη μπορεί να διασκορπιστούν με ένα τράβηγμα στο καζανάκι, αφού με τον αέρα μπορεί να μεταφερθεί σχετικά εύκολα και να κατακάτσει σε οτιδήποτε υπάρχει εκεί κοντά, όπως η οδοντόβουρτσα και η πετσέτα.

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ διαπίστωσε πως, μια μέση οδοντόβουρτσα περιέχει περίπου 10 εκατομμύρια μικρόβια, όπως είναι το E. Coli και ο σταφυλόκοκκος! Μια εύκολη λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι να κατεβάζουμε το καπάκι της λεκάνης, πριν ακόμα τραβήξουμε το καζανάκι. Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι, η πιθανότητα ασθένειας μειώνεται κατά 30% όταν πλένουμε τα χέρια μας αμέσως μετά τη χρήση της τουαλέτας.

Οι περισσότεροι μάλλον δεν το έχουν σκεφτεί ποτέ, αλλά τα παπούτσια μας μπορεί να είναι και εχθροί μας, αφού εάν κυκλοφορούμε με αυτά μέσα στο σπίτι, μεταφέρουμε όλα εκείνα τα μικρόβια που υπήρχαν στο δρόμο και τα πατήσαμε. Με τις σόλες τους, εξαπλώνουμε πολλούς ανθυγιεινούς παράγοντες παντού μέσα στο σπίτι (από γύρη μέχρι ακαθαρσίες).

Στην πραγματικότητα, εννέα διαφορετικά είδη παθογόνων μπορεί να ευδοκιμήσουν στα παπούτσια μας, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Αριζόνα. Τι κάνουμε; Το απλούστερο! Τα βγάζουμε στην είσοδο του σπιτιού μας. Και αν κάποια από τα μέλη της οικογένειας δυσανασχετήσουν για το κρύο πάτωμα, δώστε τους παντόφλες και πείτε τους ότι είναι πολύ καλύτερο αυτό από το να αρρωστήσουν και να έχουν εμέτους και διάρροια.


Πηγή: www.capitalhealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: