Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2013

Όταν άλλα λέει η μαμά και άλλα ο μπαμπάς

Οι μαμάδες και οι μπαμπάδες πολύ συχνά χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθόδους για να πειθαρχήσουν το παιδί τους. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι o ένας έχει δίκιο και ο άλλος άδικο, αλλά απλά ότι έχουν ένα διαφορετικό στυλ, το οποίο αν χρησιμοποιηθεί σωστά, αν δηλαδή συμπληρώνουν o ένας τον άλλον, τότε μπορεί να αποβεί προς όφελος του παιδιού.

Όταν τα παιδιά αρχίζουν να εξερευνούν το περιβάλλον τους, οι μαμάδες συνήθως είναι πιο προστατευτικές σε αντίθεση με τους μπαμπάδες, που τείνουν να είναι πιο ενθαρρυντικοί. Ένας μπαμπάς επιτρέπει ευκολότερα στο παιδί του να κάνει ριψοκίνδυνα πράγματα, όπως για παράδειγμα να σκαρφαλώσει, ενώ η μαμά συνήθως είναι αυτή που τρέχει από πίσω, φωνάζοντας «πρόσεχε!».

Όταν ένα παιδί κλαίει, η ενστικτώδης αντίδραση της μαμάς είναι να το πάρει αγκαλιά και να το παρηγορήσει, σε αντίθεση με τον μπαμπά που θα του αφήσει τον χρόνο να ηρεμήσει μόνο του. Οι μπαμπάδες ενθαρρύνουν την ανεξαρτησία, οι μαμάδες καθησυχάζουν τους φόβους.

Στην περίπτωση που το παιδί αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα, η μαμά θα προσπαθήσει μέσω της συζήτησης να βρει τις αιτίες του, ενώ o μπαμπάς θα σπεύσει να το διορθώσει. Οι μαμάδες είναι της επανάληψης και του διαλόγου, οι μπαμπάδες από την άλλη προτιμούν τις λίγες κουβέντες και τα αποτελέσματα.

Πηγή: mother.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: