Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2013

Γιατί το μωρό μου ξυπνά τη νύχτα;

Η πρώτη φορά που ένα μωρό θα κοιμηθεί συνεχόμενα μια ολόκληρη νύχτα χωρίς καμία διακοπή αποτελεί για τους περισσότερους γονείς μια αφορμή για πάρτι. Κι αυτό γιατί τα πιο πολλά μωρά τα πρώτα ένα - δύο χρόνια συνηθίζουν να ξυπνούν αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου τους.

Ας δούμε τους πιο συνηθισμένους λόγους, για τους οποίους μπορεί να ξυπνά ένα μωρό:

- Πείνα. Ειδικά τους πρώτους μήνες τα νεογέννητα πρέπει να τρώνε κάθε τρεις με τέσσερις ώρες, συνεπώς είναι απόλυτα φυσιολογικό το μωράκι σας να ξυπνά για ένα ή δυο νυχτερινά ταΐσματα.

- Λερωμένη πάνα. Πολλά μωρά αισθάνονται άσχημα όταν λερώνουν την πάνα τους , με αποτέλεσμα να ξυπνούν κλαίγοντας.

- Πιπίλα ή κούνημα. Αν το μωρό έχει μάθει να κοιμάται μόνο όταν το κουνάτε με τα χέρια ή με το καρότσι, τότε δυσκολεύεται να ξανακοιμηθεί αν ξυπνήσει τη νύχτα. Το ίδιο συμβαίνει και αν του φύγει η πιπίλα, οπότε κλαίει για να σας φωνάξει να το βοηθήσετε να αποκοιμηθεί.

- Ζέστη ή κρύο. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι η πολλή ζέστη που ξυπνά τα μωρά. Οι γονείς από άγχος μήπως το μικρό τους κρυώσει, συνηθίζουν να το σκεπάζουν περισσότερο από όσο πρέπει, με αποτέλεσμα να ζεσταίνεται, να ιδρώνει και τελικά να ξύπνα εκνευρισμένο.

- Οδοντοφυΐα. Πολλές φορές η οδοντοφυΐα μπορεί να είναι αρκετά επώδυνη για ένα μωράκι, δυσκολεύοντας έτσι τον ύπνο του.Πηγή: www.capitalhealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: