Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2013

«Ηλεκτρονική μύτη» ανιχνεύει τον καρκίνο

Μια ηλεκτρονική συσκευή που «μυρίζει» τον αέρα που εκπνέουμε μπορεί να ανιχνεύσει με μεγάλη ακρίβεια τον καρκίνο του πνεύμονα.

Όπως ανακοίνωσαν επιστήμονες στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Βαρκελώνη, πρόκειται για μια εξελιγμένη ιατρική συσκευή που μοιάζει με κινητό τηλέφωνο και διαθέτει ένα σωληνάκι, μέσα στο οποίο εκπνέει ο εξεταζόμενος.

Εκτός από τον καρκίνο του πνεύμονα, μπορεί να ανιχνεύει σειρά αναπνευστικών νοσημάτων, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις σε ενήλικες αλλά και λοιμώξεις του αναπνευστικού και άσθμα στα παιδιά, τόνισε μιλώντας στην Έλενα Μπρέγιαννη, ο Νικόλαος Σιαφάκας, καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η συσκευή της «ηλεκτρονικής μύτης» όπως την ονομάζουν οι επιστήμονες, αναμένεται να κυκλοφορήσει τα επόμενα χρόνια και θα μπορεί επιπλέον να χρησιμοποιηθεί για προληπτικό έλεγχο στους καπνιστές, πριν αυτοί αναπτύξουν κλινικά έκδηλη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Πηγή: www.athina984.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: