Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2013

Το σφίξιμο της ζώνης συνδέεται με καρκίνο

Οι άνθρωποι που δένουν τη ζώνη τους σφιχτά, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του φάρυγγα, δείχνει νέα έρευνα.

Σκοτσέζοι ειδικοί πιστεύουν ότι, μια σφιχτή ζώνη μπορεί να αναγκάσει τα οξέα του στομάχου να ανέβουν στον οισοφάγο και με τη σειρά τους να προκαλέσουν ζημιά, που αυξάνει την πιθανότητα καρκίνου του οισοφάγου.

Οι ερευνητές από τα Πανεπιστήμια της Γλασκόβης και του Strathclyde, καθώς και από το Γενικό Νοσοκομείο Southern, πιστεύουν ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε υπέρβαρους ανθρώπους.

Το περιοδικό Daily Record, αναφέρει ότι, οι ερευνητές εργάστηκαν με 24 εθελοντές, οι οποίοι δεν είχαν ιστορικό παλινδρόμησης οξέος, ενώ τους ζητήθηκε να καταπιούν μια συσκευή, όπου έκανε επιλεγμένες μετρήσεις πριν και μετά την κατανάλωση φαγητού. Οι μετρήσεις καταγράφηκαν είτε οι συμμετέχοντες φορούσαν ζώνη, είτε όχι.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι, όταν οι εθελοντές είχαν δέσει σφικτά τη ζώνη τους, είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, με το εύρημα αυτό να είναι ιδιαίτερα έντονο σε υπέρβαρα άτομα.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Kenneth McColl, από το Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης, Καρδιαγγειακών Παθήσεων και Ιατρικών Επιστημών, είπε: «Φορώντας μια σφιχτή ζώνη, ειδικά εάν είστε υπέρβαροι, προκαλείτε πίεση στη βαλβίδα μεταξύ του στομάχου και του οισοφάγου. Αυτό κάνει τα οξέα του στομάχου να παλινδρομούν προς τα πάνω, δηλαδή στον οισοφάγο.»

«Σε αντίθεση με το στομάχι, το οποίο είναι σχεδιασμένο να αντέχει σε αυτό το οξύ, ο οισοφάγος υπόκεινται σε σοβαρές βλάβες. Τα συμπτώματα που προκαλούνται είναι αίσθημα καύσου και –πιο μακροπρόθεσμα- ενδεχομένως καρκίνος του οισοφάγου, ο οποίος πολλαπλασιάζεται και ταχύτερα από τα άλλα είδη καρκίνου.»

Ο καρκίνος του οισοφάγου, στατιστικά, είναι σπάνιος και οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν ανθρώπους άνω των 55 ετών, με πιο συνηθισμένο εμφανιζόμενο σύμπτωμα τη δυσκολία στην κατάποση.

Η παλινδρόμηση οξέως συνδέεται με τον καρκίνο, επειδή μπορεί να βλάψει τα κύτταρα του οισοφάγου προκαλώντας τους μεταλλάξεις, αυξάνοντας τις πιθανότητες τα συγκεκριμένα κύτταρα να γίνουν καρκινικά.


Πηγή: www.capitalhealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: