Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2013

Νέα μέθοδος αποκατάστασης μαλλιών

Αμερικανοί ερευνητές ισχυρίζονται πως, επινόησαν μια μέθοδο αποκατάστασης μαλλιών, που προσφέρει τη δυνατότητα δημιουργίας και πολλαπλασιασμού νέων θυλακίων με τη χρήση κυττάρων από τον ίδιο τον «ασθενή»!

Η συν-επικεφαλής της μελέτης, καθηγήτρια Angela M. Christiano και οι συνεργάτες της από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Colymbia στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι, οι άλλες μέθοδοι αποκατάστασης μαλλιών, βασίζονται στη μεταφορά τριχών από ένα μέρος του τριχωτού της κεφαλής σε άλλο.

Η νέα προσέγγιση, θα μπορούσε να επεκτείνει σημαντικά τη χρήση μεταμόσχευσης μαλλιών σε γυναίκες με τριχόπτωση -οι οποίες τείνουν να έχουν ανεπαρκή αριθμό τριχών προς μεταφορά- καθώς και σε άνδρες που βρίσκονται στα πρώτα στάδια της φαλάκρας.

«Περίπου το 90% των γυναικών με απώλεια μαλλιών, δεν είναι ισχυρές υποψήφιες για χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσής τους, λόγω της ανεπάρκειας των χορηγούμενων τριχών που διαθέτουν», είπε η Christiano σε δήλωσή της.

«Η νέα αυτή μέθοδος, προσφέρει τη δυνατότητα να παραχθεί μεγάλος αριθμός τριχοφόρων θυλάκων ή να αναζωογονήσει τους υπάρχοντες, με μόνη αφετηρία τα κύτταρα που θα καλλιεργηθούν από μόλις μερικές εκατοντάδες τρίχες του δότη. Με αυτό τον τρόπο η μεταμόσχευση μαλλιών μπορεί να γίνει προσβάσιμη ακόμα και σε άτομα με περιορισμένο αριθμό τριχοφόρων θυλάκων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων με θηλυκού τύπου τριχόπτωση, ουλωτική αλωπεκία, αλλά και εκείνων που έχασαν τα μαλλιών τους από εγκαύματα.»

Ο Colin Jahoda, συν- επικεφαλής της μελέτης από το Πανεπιστήμιο Durham στην Αγγλία και ο διευθυντής του North East England Stem Cell Institute, δήλωσαν ότι, η ιδέα της χρήσης των θυλάκων των τριχών με σκοπό την κλωνοποίηση και τη χρήση τους για την αποκατάσταση της απώλειας των μαλλιών, υπάρχει τα τελευταία 40 χρόνια.

«Στο ανθρώπινο δέρμα οι τριχοφόροι θύλακοι είναι μικροί και όταν τα κύτταρά τους τίθενται σ τη συμβατική, δισδιάστατη καλλιέργεια, αυτά ξαναγίνονται βασικά κύτταρα του δέρματος, χάνοντας την ικανότητά τους να παράγουν τριχοθυλάκια», ανέφερε ο  Jahoda.

Στα πλαίσια λοιπόν της έρευνας, οι επιστήμονες συνέλεξαν θυλάκια από επτά ανθρώπους και κλωνοποίησαν, αλλά και πολλαπλασίασαν τα κύτταρά τους, χωρίς τη χρήση επιπλέον αναπτυξιακών παραγόντων. Μετά από μερικές ημέρες, τα καλλιεργημένα θυλάκια μεταμοσχεύθηκαν στο δέρμα των εθελοντών -ανάμεσα στο χόριο και την επιδερμίδα τους- κομμάτι του οποίου είχε τοποθετηθεί στις πλάτες ποντικών εργαστηρίου. Σε πέντε από τα επτά πειράματα, τα μοσχεύματα είχαν ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη νέων μαλλιών!

«Αυτή η προσέγγιση του προβλήματος, δίνει τη δυνατότητα αλλαγής της ιατρικής θεραπείας της τριχόπτωσης», κατέληξε η Christiano.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην ηλεκτρονική έκδοση των Πρακτικών της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών.


Πηγή: www.capitalhealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: