Τρίτη, 6 Αυγούστου 2013

Μήπως ζούμε σε ένα «παιδοκεντρικό σύμπαν»;

Ίσως ο όρος «παιδοκεντρικό σύμπαν» να μην είναι και πολύ δόκιμος, όμως πώς αλλιώς μπορεί κανείς να περιγράψει τη ζωή μιας σύγχρονης οικογένειας με παιδιά; Παλαιότερα οι ισορροπίες σε μια οικογένεια ήταν πολύ διαφορετικές από ότι είναι σήμερα. Τα παιδιά αποτελούσαν ένα κομμάτι της οικογένειας, σε αντίθεση με την σύγχρονη εποχή που τα παιδιά φαίνεται να είναι το κέντρο, γύρω από το οποίο περιστρέφεται ολόκληρη η οικογενειακή ζωή.

Για σκεφτείτε λίγο. Στο σπίτι όση ώρα τα παιδιά είναι ξύπνια, στην τηλεόραση παίζουν μόνο παιδικά προγράμματα και dvd. Στο αυτοκίνητο κάθε ταξίδι συνοδεύεται απαραίτητα από ένα cd με παιδικά τραγούδια. Για πολλούς γονείς, κυρίως τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού τους, έξοδος θεωρείται ο καφές στον παιδότοπο ή την παιδική χαρά. Δεν υπάρχει δωμάτιο του σπιτιού, από το σαλόνι μέχρι το μπαλκόνι, που να μην είναι γεμάτο με παιχνίδια ή άλλου είδους παιδικό εξοπλισμό. Και ας μην μιλήσουμε για τα παιδικά μενού στα εστιατόρια ή τα ειδικά παιδικά applications για τα tablets ή τα smartphones.

Μάλλον πρέπει να παραδεχτούμε ότι ζούμε σε ένα παιδοκεντρικό σύμπαν, γεγονός που δεν είναι απαραίτητα κακό, καθώς οφείλεται μάλλον στην επιθυμία των γονιών να κάνουν το καλύτερο για τα παιδιά τους και να τους προσφέρουν όσα περισσότερα ερεθίσματα μπορούν.

Πηγή: mother.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: