Πέμπτη, 1 Αυγούστου 2013

Φάρμακο για τη χοληστερόλη βοηθάει στη διάρροια

Η διάρροια είναι ένα πολύ συχνό σύμπτωμα που πλήττει πολλούς ανθρώπους, ενώ αποτελεί την κύρια αιτία νοσηλείας στα παιδιά και τα βρέφη. Η χρόνια διάρροια, μπορεί να οδηγήσει σε ταχεία αφυδάτωση, η οποία πιθανόν να είναι πολύ σοβαρή αν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Το σύμπτωμα ορίζεται ως «χαλαρές, υδαρείς και συχνές κενώσεις». Η διάρροια δεν είναι η ίδια μια ασθένεια, αλλά λειτουργεί μάλλον σαν μια εκδήλωση κάποιου άλλου προβλήματος, με πολλές πιθανές αιτίες. Μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη για βρέφη, μικρά παιδιά και ηλικιωμένους, όπου η αφυδάτωση μπορεί να συμβεί γρήγορα.

Στα αίτια της διάρροιας περιλαμβάνονται η τροφική δηλητηρίαση, η αντίδραση σε φάρμακα ή χημειοθεραπεία και ασθένειες όπως, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η δυσανεξία στη λακτόζη και η νόσος του Crohn.

Σε υγιείς ενήλικες, η διάρροια συνήθως υποχωρεί γρήγορα, αλλά μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, αν η κατάσταση είναι χρόνια.

Η χολεστυραμίνη (colestyramine) είναι ανιονική ανταλλακτική ρητίνη που δεσμεύει αρνητικά φορτισμένα χολικά οξέα και χολικά άλατα από το λεπτό έντερο, με απώτερο αποτέλεσμα την ελάττωση της ολικής χοληστερόλης στο πλάσμα, όμως όπως έχει αποδειχθεί σε πολλές μελέτες, είναι και μια ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία, επίσης, για τη χρόνια διάρροια, όταν αυτή οφείλεται σε περίσσεια χολικών οξέων.

Η περίσσεια χολικών οξέων στο έντερο, προσελκύει νερό, που οδηγεί σε διάρροια. Το φαινόμενο αυτό παρεμποδίζεται από τη χολεστυραμίνη, η οποία συνδέεται με την περίσσεια των οξέων αυτών, κάνοντάς τα αδιάλυτα και ωσμωτικά αδρανή.

Οι περισσότεροι ασθενείς χρειάζονται μικρή δόση του φαρμάκου, αλλά η δοσολογία είναι απαραίτητο να αποφασιστεί από το θεράποντα γιατρό, ο οποίος θα πρέπει να παρακολουθεί στενά και την πορεία της κατάστασης. Η χολεστυραμίνη συνήθως συνταγογραφείται για τους ασθενείς με χρόνια διάρροια λόγω ασθένειας και όχι για εκείνους με μια παροδική κατάσταση, όπως η τροφική δηλητηρίαση που μπορεί να επιλυθεί γρήγορα.


Πηγή: www.capitalhealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: