Κυριακή, 7 Ιουλίου 2013

Υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στην άνοια και το Αλτσχάιμερ;

Οι όροι «άνοια» και «Αλτσχάιμερ», αναφέρονται σε μείωση της διανοητικής λειτουργίας και της ικανότητας να διενεργούνται καθημερινές δραστηριότητες από το άτομο. Το γήρας, μια ακόμα λέξη για την άνοια, περιγράφει μια γνωστική δυσλειτουργία που μπορεί να εμφανιστεί σε ηλικιωμένα άτομα.

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια προοδευτική ασθένεια του εγκεφάλου στην οποία τα κύτταρά του πεθαίνουν αργά, με εμφανή αποτελέσματα στη συμπεριφορά, που σχετίζεται με την άνοια.

Η άνοια είναι ένας γενικός όρος και περιγράφεται ως μια ομάδα συμπτωμάτων που έχουν να κάνουν με τη γνωστική δυσλειτουργία. Σε αυτή περιλαμβάνονται, η απώλεια μνήμης, η μειωμένη διανοητική λειτουργία και η ελαττωμένη ικανότητα συλλογισμού. Γεγονός είναι ότι, μια ποικιλία από συνθήκες μπορούν να προκαλέσουν άνοια. Σήμερα, αναγνωρίζουμε 100 είδη άνοιας εκτός από τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Η κατάλληλη θεραπεία μπορεί να αντιστρέψει την άνοια που έχει προκληθεί από κατάθλιψη, υποσιτισμό, διαταραχή των θυρεοειδικών ορμονών, από αλληλεπιδράσεις φαρμάκων ή υπερβολική χορήγηση φαρμάκων, λοιμώξεις και εγκεφαλικούς όγκους. Ωστόσο, η άνοια που προκαλείται από ασθένειες όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, το Πάρκινσον και η αγγειακή άνοια, δεν μπορεί να αντιστραφεί. Πάντως, σε περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις (60-70%), η κύρια αιτία της άνοιας είναι το Αλτσχάιμερ.

Η μη αναστρέψιμη άνοια, που σχετίζεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλες εκφυλιστικές ασθένειες, ξεκινάει με ήπια σύγχυση και απώλεια μνήμης. Σε ορισμένες μορφές άνοιας τα πρώτα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν διαταραχές συμπεριφοράς (ανησυχία, επιθετικότητα, καχυποψία, άρση αναστολών κ.α.), απάθεια και κατάθλιψη. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό οδηγεί σε ανεπανόρθωτες εγκεφαλικές βλάβες που στερούν από το άτομο τη δυνατότητα της μάθησης, του λόγου και της φαντασίας. Οι πάσχοντες συχνά επαναλαμβάνουν πράγματα, ξεχνάνε ραντεβού ή και προ λίγης ώρας συνομιλίες, χάνουν αντικείμενα και τελικά ξεχνάνε ονόματα καθημερινών πραγμάτων αλλά και των μελών της οικογένειάς τους.

Η αναστρέψιμη άνοια είναι λιγότερο πιθανό να επιδεινωθεί, ενώ μπορεί να εξαφανιστεί με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

Οι άνθρωποι μερικές φορές χρησιμοποιούν τους όρους άνοια και Αλτσχάιμερ εναλλάξ, αλλά είναι δύο διαφορετικά –κατά κάποιο τρόπο- πράγματα. Η άνοια δεν είναι μια ασθένεια. Αποτελεί μια ομάδα συμπτωμάτων που μπορούν να προκληθούν από μια ασθένεια ή πάθηση.

Είναι βασικό να γίνει κατανοητό ότι, η άνοια και η νόσος Αλτσχάιμερ, δεν αποτελούν φυσιολογικό μέρος της γήρανσης του ανθρώπου, αν και η πιθανότητα ανάπτυξης της δεύτερης αυξάνεται με την πάροδο της ηλικίας. Παρόλο που εξακολουθούν να γίνονται έρευνες σχετικά με το θέμα, φαίνεται ότι στη φυσιολογική διεργασία γήρανσης εμπεριέχονται και οι δυσκολίες μνήμης. Το επίπεδο όμως των μνημονικών λειτουργιών στους μη ανοϊκούς ηλικιωμένους είναι επαρκώς υψηλό, επιτρέποντάς τους να βιώνουν την καθημερινότητα τους χωρίς ιδιαίτερα λειτουργικά προβλήματα. Αντίθετα, η λειτουργικότητα των ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ εκπίπτει σημαντικά και σταθερά.


Πηγή: www.capitalhealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: