Τετάρτη, 3 Ιουλίου 2013

Όσο πιο γρήγορα μεγαλώνουν, τόσο πιο έξυπνα είναι

Σε πολλούς γονείς έχει φανεί παράξενο το πόσο σημαντική θεωρούν οι παιδίατροι τη διάμετρο του κεφαλιού του μωρού κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του. Είναι δεδομένο ότι όσο το κεφάλι μεγαλώνει τόσο και ο εγκέφαλος. Μάλιστα, κάποιοι υποστηρίζουν ότι μπορούν και μόνο από το μέγεθος της κεφαλής να αντιληφθούν, εάν ένας άνθρωπος είναι ευφυής ή όχι.

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη τα μωρά, που έχουν ραγδαία αύξηση διαμέτρου κεφαλής, αλλά και βάρους, κατά τον πρώτο μήνα της ζωής τους, έχουν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης, όταν έκαναν τα ανάλογα τεστ σε ηλικία έξι ετών, ενώ ταυτόχρονα αυτό δεν επηρέασε τη ζωή τους αργότερα.

17000 μητέρες με τα μωρά τους από τη Λευκορωσία αποτέλεσαν το δείγμα, ενώ οι ερευνητές επέλεξαν μητέρες με ένα παιδί , το οποίο να γεννήθηκε ύστερα από την 37η κύησης.

Μέτρησαν το βάρος και τη διάμετρο κατά τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες ζωής των μωρών, ενώ ο δείκτης νοημοσύνης μετρήθηκε με διάφορα τεστ σε ηλικία από έξι έως εξήμιση ετών. Σύμφωνα με την έρευνα, τα μωρά που «μεγάλωσαν» απότομα τον πρωτο μήνα εμφάνισαν 15 τοις εκατό μεγαλύτερο δείκτη νοημοσύνης από τα υπόλοιπα, αλλά δεν παρατηρήθηκε καμία διαφορά στη μετέπειτα συμπεριφορά τους.

Πηγή: mother.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: