Κυριακή, 21 Ιουλίου 2013

Ρετσίνι για τους ρευματισμούς και όχι μόνο!

Όλοι το ξέρουμε σαν το δέντρο που η «αναπνοή του» καθαρίζει τον αέρα και τον κάνει πιο υγιεινό, αν και από κάτω από το πεύκο δύσκολα φυτρώνει οτιδήποτε άλλο εκτός από τα ανθεκτικά γεράνια. Όμως, υπάρχουν μερικές ακόμα ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες που διαθέτει το πεύκο.

Είναι ένα από τα δέντρα που μπορεί να βρει κανείς εύκολα και παντού σε όλη την Ελλάδα. Ανθίζει από το Μάιο ως τον Ιούνιο και αυτούς τους μήνες η γύρη του προκαλεί σε πολλούς αλλεργία. Οι δραστικές του ουσίες είναι: αιθέρια έλαια, ρητίνες, εστέρες, πινένιο, γλυκοσίδια κα.

Από το πεύκο βγαίνει, το γνωστό σε όλους μας ρετσίνι και από αυτό, με απόσταξη, το νέφτι και το κολοφώνιο, που χρησιμοποιούνται σε αλοιφές για ρευματισμούς, έμπλαστρα και ως συστατικά διαφόρων φαρμάκων, ιδιαίτερα για τους μώλωπες!

Ο Γερμανός γιατρός του 19ου αιώνα Zimmerman, συνιστούσε το ρετσίνι για τη θεραπεία της φυματίωσης, επειδή ενεργοποιεί τους ενδοκρινείς αδένες και διεγείρει τις εκκρίσεις. Σήμερα όμως γνωρίζουμε ότι, έχει επίσης θετικό αποτέλεσμα σε όλα σχεδόν τα όργανα του σώματος. Έτσι, χρησιμοποιείται στη χρόνια και την οξεία βρογχίτιδα, στην πνευμονία, την πλευρίτιδα, καθώς και σε ανωμαλίες του ουροποιητικού συστήματος: κυστίτιδα, πέτρες στην κύστη, κολπικές υπερεκκρίσεις.

Ακόμη, το ρετσίνι αποτελεί το αντίδοτο σε δηλητηρίαση από φώσφορο, κάτι που αφορά κυρίως όσους γειτονεύουν με εργοστάσιο φωσφορικών λιπασμάτων.

Εκτός όμως από το παραπάνω «προϊόν» του πεύκου, το δέντρο βγάζει και κουκουνάρια, των οποίων το αφέψημα (των ήμερων πεύκων), σε συνδυασμό με μέλι, θεωρείται πολύ δυναμωτικό. Παλιά έβραζαν δυο ανοιχτές κουκουνάρες σε μισό λίτρο νερού και έπιναν το ζουμί για το λουμπάγκο.

Τα φρέσκα βλαστάρια με τα κίτρινα «μπουμπούκια», χρησιμοποιούνται για εισπνοές (πάνω από βραστό νερό) σε βρογχικά, βήχα και καταρροή ή μπορούν να προστεθούν σε ζεστό νερό μπάνιου για να ξεκουράσουν. Όσοι έχουν εξανθήματα και διάφορα δερματικά προβλήματα, ωφελούνται πολύ από μερικά τέτοια μπάνια, περισσότερο δε, όταν βράσουν και φύλλα πεύκου και τα ρίξουν στο μπάνιο τους. Ακόμη, τα μπουμπούκια αυτά, έχουν άριστα αποτελέσματα στη θεραπεία του σκορβούτου και ηρεμούν τους πόνους στους κολικούς του εντέρου.

Παρόλα αυτά, πρέπει να σημειωθεί πως, σε μεγάλες ποσότητες το ρετσίνι ενδεχομένως να προκαλέσει ναυτία, ενώ απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, από όσους πάσχουν από ασθένειες των νεφρών.


Πηγή: www.capitalhealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: