Σάββατο, 20 Ιουλίου 2013

Μεγαλώστε υπεύθυνα παιδιά

undefinedΈνας από τους κυριότερους στόχους, που θα πρέπει να έχει ένα γονιός, είναι να διδάξει στο παιδί του την σημασία της υπευθυνότητας. Η υπευθυνότητα δεν είναι μια γενική και αόριστη έννοια, αλλά μια αξία που διδάσκεται στα παιδιά από μικρή ηλικία και πρέπει να τα συνοδεύει σε όλη τη ζωή τους.

Αν θέλετε να βοηθήσετε το παιδί σας να γίνει πιο υπεύθυνο, ανάλογα πάντα με την ηλικία του, σκεφτείτε τα παρακάτω:

- Μην βρίσκετε συνέχεια δικαιολογίες για να καλύψετε την αρνητική συμπεριφορά του. Δεν χρειάζεται να δικαιολογείτε συνέχεια το μικρό σας και να προσπαθείτε να καλύψετε τις αταξίες του. Όταν το παιδί κάνει κάποια αταξία ή συμπεριφέρεται απρεπώς, θα πρέπει να αποδοκιμάζετε αυτή τη συμπεριφορά.

- Μην παίρνετε συνέχεια το μέρος του. Δεν είναι δυνατόν να φταίνε πάντα τα άλλα παιδιά και το δικό σας ποτέ. Πριν το υπερασπιστείτε, φροντίστε να μάθετε όλη την αλήθεια.

- Να είστε συνεπείς στις αποφάσεις και τους κανόνες σας. Όλα τα παιδιά έχουν ανάγκη από όρια. Όταν τα τηρούν, θα πρέπει επιβραβεύονται και όταν τα υπερβαίνουν, θα πρέπει σταθερά να δέχονται τις συνέπειες, χωρίς να ξεγλιστρούν με δικαιολογίες.

- Εξηγείστε του ότι δεν έχει μόνο δικαιώματα, αλλά και υποχρεώσεις. Για παράδειγμα, μπορεί να δει τηλεόραση, αλλά αφού πρώτα έχει συμμαζέψει το δωμάτιο του.

- Να του δίνετε συχνά το δικαίωμα της επιλογής, έτσι ώστε να το βοηθήσετε να ωριμάσει και να μάθει να παίρνει αποφάσεις.

Πηγή: mother.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: