Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2013

Γιατί μας αρέσει η μελαγχολική μουσική;

undefinedΗ μελαγχολική μουσική θα μπορούσε, πράγματι, να προκαλέσει θετικά συναισθήματα, αποκαλύπτουν τα στοιχεία νέας μελέτης Γιαπωνέζων ερευνητών, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Psychology.

Τα ευρήματά τους βοηθούν στο να εξηγηθεί, γιατί οι άνθρωποι απολαμβάνουν τα ακούσματα θλιμμένων μουσικών ήχων, λέει ο Ai Kawakami και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο Τεχνών και το Ινστιτούτο RIKEN Brain Science, του Τόκυο στην Ιαπωνία.

Ο Kawakami και οι συνεργάτες του βρήκαν  44 εθελοντές, συμπεριλαμβανομένων μουσικών αλλά και ανθρώπων που δεν είχαν καμία μουσική παιδεία, και τους ζήτησαν να ακούσουν δύο μουσικά κομμάτια με μελαγχολική μουσική και ένα με χαρούμενη. Κάθε ένας από τους συμμετέχοντες ήταν υποχρεωμένος να χρησιμοποιήσει μια σειρά από λέξεις-κλειδιά για να περιγράψει και να αξιολογήσει τη μουσική, αλλά και τη συναισθηματική του κατάσταση.

Τα θλιβερά μουσικά κομμάτια ήταν τα: «La Séparation» της Glinka και του Blumenfeld το Etude «Sur Mer», ενώ το χαρούμενο κομμάτι ήταν το «Granados's Allegro de Concierto».

Οι ερευνητές εξήγησαν ότι, η θλιμμένη μουσική προκάλεσε αντιφατικά συναισθήματα μια και οι συμμετέχοντες έτειναν να νοιώθουν πως η μελαγχολική μουσική ήταν περισσότερο τραγική, λιγότερο ρομαντική και φαιδρή, σε σύγκριση με το πώς ένοιωθαν εκείνοι καθώς την άκουγαν.

«Σε γενικές γραμμές, η μελαγχολική μουσική προκαλεί θλίψη στους ακροατές, ένα δυσάρεστο συναίσθημα. Εάν στην πραγματικότητα η θλιβερή μουσική οδηγούσε σε τέτοιου είδους συναισθήματα, κανένας άνθρωπος δεν θα ήθελε να την ακούει», λένε οι ερευνητές της μελέτης. «Η μουσική που γίνεται αντιληπτή ως λυπητερή, προκαλεί στην πραγματικότητα ρομαντικά συναισθήματα και οι άνθρωποι, ανεξάρτητα από τη μουσική τους κατάρτιση, βιώνουν αυτό το αμφίθυμο συναίσθημα ακούγοντάς την», συμπληρώνουν οι επιστήμονες.

Επίσης, σε αντιδιαστολή με τη θλίψη στην καθημερινή ζωή, εκείνη που βιώνεται μέσα από την τέχνη, είναι στην πραγματικότητα ένα ευχάριστο συναίσθημα, πιθανόν επειδή δε συνιστά πραγματική απειλή για την ασφάλεια των ακροατών ή των θεατών, εάν πρόκειται για κάποιο θέαμα. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τα αρνητικά τους συναισθήματα στην καθημερινότητά τους, συμπεραίνουν οι συγγραφείς της έρευνας.


Πηγή: www.capitalhealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: