Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2013

Και ο μπαμπάς περνά ...επιλόχεια κατάθλιψη

Όλοι θέλουν να βλέπουν τα καλά της πατρότητας. Ευτυχία, ολοκλήρωση, χαρά… Η πραγματικότητα, όμως, είναι αρκετά διαφορετική.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένας στους τέσσερις μπαμπάδες υποφέρουν από τη συγκεκριμένη μορφή κατάθλιψης. Μπορεί τα νούμερα να μην έχουν και πάρα πολύ μεγαλη σημασία, αλλά το βεβαιο είναι ότι όλο και περισσότεροι άνδρες παθαίνουν κατάθλιψη μετά τον τοκετό. Συνήθως, λένε οι ειδικοί, όταν η μητέρα εμφανίσει επιλόχεια κατάθλιψη, τότε είναι πιο πιθανό να εμφανίσει και ο πατέρας.

Το ενδιαφέρον είναι ότι, παρ'όλο που γνωρίζουμε ότι οι ορμόνες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ψυχολογική κατάσταση των μητέρων αμέσως μετά τον τοκετό, στους άνδρες τελικά οι ορμόνες μπορούν να αλλάξουν είτε πριν είτε μετά τη γέννηση ενός παιδιού. Για παράδειγμα, τα επίπεδα τεστοστερόνης κάνουν βουτιά, ενώ τα οιστρογόνα και η προλακτίνη αυξάνονται στους άνδρες, πριν ή αφού η σύντροφός τους φέρει το παιδί στον κόσμο.

Οι άνδρες μπορούν επίσης να εμφανίσουν πτώση της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, κάτι που μπορούν να συμβάλει στην εμφάνιση της κατάθλιψης. Βεβαια, οι επιστήμονες θεωρούν ότι αυτες οι διακυμάνσεις των ορμονών των ανδρών μπορεί και να τους ενθαρρύνουν να μείνουν και να βοηθήσουν στις υποχρεώσεις με τα παιδιά τους, όταν το άγχος είναι μεγαλύτερο.

Οι μπαμπάδες ανησυχούν με το παραμικρό. Πολλοί άνδρες θεωρούν τους εαυτούς τους παραμελημένους, καθώς η σύντροφός τους αναγκαστικά είναι περισσότερο μητέρα παρά γυναίκα, και έτσι διαταράσσεται η ψυχολογική τους κατάσταση. Γι' αυτον τον λογο, στους άνδρες, τα συμπτώματα της κατάθλιψης δεν περιορίζονται το πρώτο διάστημα μετά τον τοκετό, αλλά μπορεί να μεγεθυνθούν μέχρι και τα πρώτα γενέθλια του μωρού.

Πηγή: mother.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: