Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2013

Μη το φας! Ζωγράφισέ το!

Νοιώθετε μια λαχτάρα για πίτσα; Για ένα μεγάλο, ζουμερό σουβλάκι; Δε χρειάζεται να διακινδυνεύσετε τη διατροφή σας καταναλώνοντάς τα. Απλά ζωγραφίστε τα! Αυτό και μόνο, θα σας φτιάξει η διάθεση.

Τα λεγόμενα «φαγητά παρηγοριάς», μπορεί να φτιάχνουν πρόσκαιρα τη διάθεση, αλλά συνήθως το τίμημα είναι αρκετά μεγάλο για τον οργανισμό, μια και τα περισσότερα από αυτά είναι πάρα πολύ ανθυγιεινά.

Τώρα, μια νέα μελέτη που έρχεται από τις ΗΠΑ, δείχνει ότι, μπορεί να μη χρειάζεται καν η κατανάλωση τέτοιων τροφών –πίτσες, γλυκά, χάμπουργκερ κλπ- για να αποκτήσει ένας άνθρωπος καλύτερη διάθεση, αρκεί απλά να ζωγραφίσει σε ένα χαρτί αυτό που θα ήθελε να φάει. Οι επιστήμονες λένε ότι αυτό είναι αρκετό.

Σε μια μελέτη από ερευνητές του St Bonaventure University στη Νέα Υόρκη, 61 φοιτητές –τα 2/3 των οποίων ήταν γυναίκες- χωρίστηκαν τυχαία σε τέσσερις ομάδες. Σε όλους δόθηκαν κόκκινα, πράσινα και μαύρα μολύβια και τους παρότρυναν να ζωγραφίσουν τα τρόφιμα που είχαν τοποθετηθεί μπροστά τους. Η μια ομάδα ζωγράφισε cupcakes, μια άλλη πίτσα, η τρίτη φράουλες και η τελευταία πιπεριές.

Χρησιμοποιώντας μια μέθοδο έρευνας που είναι δημοφιλής στους ψυχολόγους για την εκτίμηση των μεταβολών της διάθεσης, οι φοιτητές που ζωγράφισαν τις τροφές έχοντας όμως άδειο στομάχι, κατόπιν βαθμολόγησαν την πείνα τους, τη διάθεσή τους, το βαθμό ενδιαφέροντός τους και τον ενθουσιασμό τους πριν και μετά από τη ζωγραφιά.

Καμιά ομάδα δεν ένοιωσε πιο πεινασμένη από την άλλη, αλλά υπήρχαν τεράστιες διαφορές στα επίπεδα αλλαγής της διάθεσής τους. Ο σχεδιασμός λιπαρών τροφών (η πίτσα εν προκειμένω) βελτίωσε τη διάθεση των συμμετεχόντων, κατά το αναπάντεχο ποσοστό του 28%. Τα cupcakes και οι φράουλες αναπτέρωσαν το ηθικό τους κατά 27% και 22% αντίστοιχα (υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης, χαμηλά λιπαρά). Όμως, ο σχεδιασμός της χαμηλής σε λιπαρά-ζάχαρη και πικρής πιπεριάς, βελτίωσε τη διάθεση κατά μόλις 1%!

Οι ερευνητές σημείωσαν πως, επειδή οι συμμετέχοντες χρησιμοποιούσαν όλοι τα ίδια χρώματα μολυβιών για να ζωγραφίσουν, η αλλαγή στη διάθεσή τους οφειλόταν πιθανόν στο είδος των τροφών που τους ζητήθηκε να αναπαραστήσουν επάνω στο χαρτί.

Οι συντάκτες της μελέτης δήλωσαν ότι, τα αποτελέσματά τους ενισχύουν περισσότερο τις ενδείξεις που υπάρχουν και λένε πως, και μόνο βλέποντας τις εικόνες των τροφίμων η διάθεσή μας φτιάχνει.

Η έρευνα έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό Behavioural and Brain Science.


Πηγή: www.capitalhealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: