Κυριακή, 14 Ιουλίου 2013

Κανόνες καλής συμπεριφοράς των παιδιών στο φαγητό

Το τραπέζι του φαγητού και η διαδικασία είναι ένας περιορισμένος χώρος και μία ώρα, που χρειάζονται κάποιους κανόνες, ώστε να μην έχουμε παρατράγουδα, να γίνονται τα νεύρα μας… κρόσσια και τα παιδιά μας να τρώνε το φαγητό τους.

ΠΛΥΣΙΜΟ ΧΕΡΙΩΝ
Το πρώτο και το κυριότερο. Δεν υπάρχει τρόπος να διατηρήσεις καθαρά τα παιδιά όλη την ημέρα. Ειδικά στις καλοκαιρινές διακοπές, τα χέρια τους μέσα σε πέντε λεπτά μπορούν να γίνουν κατάμαυρα. Πριν καθίσουν στο τραπέζι, λοιπόν, φροντίστε να έχουν πλύνει τα χέρια και το πρόσωπό τους. Ακόμα και εάν δεν πρόκειται για το κανονικό τους γεύμα, αλλά για ένα σνακ, να θέσετε ως όρο την καθαριότητα για να το απολαύσουν. Η επανάληψη γίνεται συνήθεια.

ΥΠΟΜΟΝΗ
Θα σας άρεσε να τρέχετε αριστερά-δεξιά, για να ετοιμάσετε το τραπέζι και να σερβίρετε, και οι άλλοι να ξεκινήσουν το φαγητό, πριν καταφέρετε κι εσείς να καθίσετε; Όχι βέβαια. Γι’αυτό μάθετέ τα να κάνουν υπομονή και να περιμένουν τους άλλους πριν βάλουν την πρώτη μπουκιά στο στόμα τους. Μπορεί να μην σας φαίνεται τόσο σημαντικό για τις μικρές ηλικίες, αλλά να θυμάστε ότι προετοιμάζετε ενήλικες ανθρώπους, που πρέπει να ξέρουν από στοιχειώδεις κανόνες καλής συμπεριφοράς.

ΟΧΙ ΤΗΛΕΦΩΝΑ & ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Το τραπέζι είναι για το φαγητό και όχι για παιχνίδι. Ζητήστε από τα παιδιά να αφήσουν τα παιχνίδια τους στην άκρη. Για να είστε δίκαιοι και να δώσετε το καλό παράδειγμα, αφήστε κι εσείς στην άκρη το κινητό σας τηλέφωνο. Πρέπει να γίνει δεύτερη φύση στα παιδιά ότι η ώρα του φαγητού δεν είναι μόνο για τη λήψη των τροφών, αλλά και για την επικοινωνία της οικογένειας, της παρέας. Είναι οι στιγμές, που συγγενείς και φίλοι έχουν τη δυνατότητα να πουν τα νέα τους, να ανταλλάξουν απόψεις.

Πηγή: mother.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: