Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2013

Έτσι μας σκοτώνει η ατμοσφαιρική ρύπανση

Η παραμικρή αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή ανεπάρκεια, ισχυρίζονται οι επιστήμονες σημειώνοντας ότι, αυτή ευθύνεται για 4800 θανάτους ετησίως εξαιτίας εμφράγματος (και το νούμερο αυτό αφορά μόνο τη Βρετανία).

Οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει μια σύνδεση μεταξύ των μικρών αυξήσεων των επιπέδων της ρύπανσης και τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας. Τα καυσαέρια έχουν το χειρότερο αντίκτυπο και μια μικρή μείωση των εκπομπών, θα μπορούσε να σημαίνει πως χιλιάδες από τις καρδιακές προσβολές ενδεχομένως να έχουν αποφευχθεί, σύμφωνα με την έρευνα.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τέσσερα εκατομμύρια περιπτώσεις καρδιακής ανεπάρκειας και επεσήμαναν την ύπαρξη σχέσης ανάμεσα σε μια μικρή αύξηση των επιπέδων ρύπανσης και την αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο ή πέθαναν από καρδιακή ανεπάρκεια.

Ο Δρ Anoop Shah, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε: «Γνωρίζουμε ήδη ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με τον κίνδυνο αύξησης της καρδιακής προσβολής, αλλά η μελέτη μας δείχνει ότι επηρεάζονται επίσης και ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια. Βρήκαμε μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση και την εισαγωγή στο νοσοκομείο με καρδιακή ανεπάρκεια ή θάνατο από αυτή. Τα αποτελέσματα ήταν ισχυρότερα όταν ήταν αυξημένα τα αιωρούμενα σωματίδια από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων.»

Η μελέτη διαπίστωσε, εκτός από τις αρνητικές επιπτώσεις μιας αύξησης των ρύπων, πως όταν συμβαίνει ακόμα και μικρή μείωση αυτών, μπορεί να παραταθεί η ζωή των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια για χρονικό διάστημα έως και οκτώ μηνών!

Η έρευνα ανέλυσε στοιχεία από 12 διαφορετικές χώρες, ώστε να δείξει πόσο μικρές χρειάζεται να είναι οι αυξήσεις των ρύπων, όπως του διοξειδίου του θείου, του μονοξειδίου του άνθρακα, του μονοξειδίου του αζώτου, των σωματιδίων ή της αιθάλης στα καυσαέρια, για να οδηγήσουν σε μικρή αλλά σημαντική αύξηση του αριθμού των ατόμων που μεταφέρονται στα νοσοκομεία ή πεθαίνουν από καρδιακή προσβολή.

Σε αυτά τα πλαίσια υπολογίστηκε ότι, όταν τα επίπεδα του μονοξειδίου του άνθρακα αυξάνονται μόνο κατά 1/δις, ο αριθμός των ανθρώπων που καταλήγουν αυξάνεται κατά 3%. Το αντίστοιχο ποσοστό για αύξηση του θείου είναι 2%.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο ιατρικό περιοδικό Lancet.


Πηγή: www.capitalhealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: