Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2013

Επαναστατική εξέταση προβλέπει πόσο θα ζήσουμε

Μια πραγματικά επαναστατική εξέταση αίματος, θα μπορούσε να σας πει για πόσο καιρό θα ζήσετε ακόμα, αλλά και πόσο γρήγορα θα γεράσετε! Πληροφορίες που μπορεί να βασιστούν ακόμα και στο βάρος γέννησής σας!

Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει το «δαχτυλικό αποτύπωμα» -μια χημική ουσία που βρίσκεται στο αίμα- που μπορεί να παρέχει πληροφορίες για την υγεία ενός βρέφους, αλλά και για το ρυθμό που γερνά ένας άνθρωπος όταν πλέον βρίσκεται σε πολύ προχωρημένη ηλικία.

Η ανακάλυψη δημιουργεί προοπτική για ένα νέο, απλό τεστ, το οποίο θα γίνεται κατά τη γέννηση και θα μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς ώστε να προλαμβάνουν τις δυσάρεστες «εκπλήξεις» μιας νόσου, σε άτομα μεγάλης ηλικίας.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων ισχυρών θεραπειών για ασθένειες που σχετίζονται με το γήρας, όπως είναι για παράδειγμα τα προβλήματα των οστών και οι καρδιακές νόσοι. 

Οι επιστήμονες εντόπισαν 22 μεταβολίτες –μικρά μόρια που συνδέονται με τον μεταβολισμό- οι οποίοι μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμοι δείκτες για την πορεία γήρανσης των ανθρώπων. Ιδιαίτερα ένας από αυτούς, που εμπλέκεται σε μια σειρά από χαρακτηριστικά, όπως είναι η λειτουργία των πνευμόνων, η πυκνότητα των οστών, η αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης. Επίσης, συνδέεται στενά και με το βάρος γέννησης, παράγοντα γνωστό από παλιότερα στους επιστήμονες για την υγιή γήρανση.

Τα επίπεδα αυτού του μεταβολίτη, C-glyTrp,  πιστεύεται από τους επιστήμονες, ότι μπορεί να αντανακλούν ακόμα και την επιτάχυνση της γήρανσης στη μετέπειτα ενήλικη ζωή. Τα υψηλότερα επίπεδα του μορίου, συσχετίστηκαν με χαμηλότερο σωματικό βάρος κατά τη γέννηση, σε συγκρίσεις που έγιναν μεταξύ ζευγαριών μονοζυγωτικών διδύμων. Δεδομένου ότι τα πανομοιότυπα δίδυμα, μοιράζονται τα ίδια γονίδια, αυτό υποδηλώνει ότι, τα επίπεδα του μεταβολίτη διαφοροποιούνται και μεταβάλλονται εξαιτίας της διατροφής ή από διαφορετικές συνθήκες μέσα στη μήτρα.

Ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Tim Spector από το King’s College στο Λονδίνο, δήλωσε: «Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και πολύ καιρό ότι, το βάρος ενός ατόμου κατά τη γέννηση, αποτελεί ένα σημαντικό και καθοριστικό παράγοντα για την υγεία στη μέση και την τρίτη ηλικία και ότι τα άτομα με χαμηλό βάρος γέννησης, είναι πιο επιρρεπή σε ασθένειες που εξαρτώνται από την ηλικία.

»Μέχρι σήμερα, οι μοριακοί μηχανισμοί που συνδέουν τους παραπάνω παράγοντες, είχαν παραμείνει άγνωστοι. Αλλά αυτή η ανακάλυψη έχει αποκαλύψει ένα από τα μοριακά μονοπάτια που εμπλέκονται.»

Η ομάδα του καθηγητή, ανέλυσε πάνω από 6000 δείγματα αίματος διδύμων, όπου οι ερευνητές εντόπισαν 22 μεταβολίτες που συνδέονται άμεσα με τη χρονολογική ηλικία, με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις να σημειώνονται σε μεγαλύτερους ανθρώπους.

Περαιτέρω εργασίες έδειξαν ότι, το γονίδιο που επηρεάζει τα επίπεδα του C-glyTrp, θα μπορούσε να τροποποιηθεί με επιγενετική, μια διαδικασία κατά την οποία οι περιβαλλοντικοί παράγοντες ενεργοποιούν ή απενεργοποιούν τα γονίδια και μεταβάλλουν τη δραστηριότητά τους. Οι επιγενετικές αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν το μεταβολισμό κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου, επηρεάζοντας έτσι την ευαισθησία σε ασθένειες σχετιζόμενες με την ηλικία.

Η Ana Valdes, συμμετέχουσα στη συγγραφή της μελέτης δήλωσε: «Η ανθρώπινη γήρανση είναι μια διαδικασία που καθορίζεται από γενετικούς, περιβαλλοντικούς παράγοντες και τον τρόπο ζωής. Όμως τα γονίδια, εξηγούν μόνο ένα μέρος αυτής της ιστορίας. Δεδομένου ότι, αυτοί οι 22 μεταβολίτες, που συνδέονται με τη γήρανση, είναι ανιχνεύσιμοι στο αίμα, δίνεται η δυνατότητα να προβλέπεται πλέον η πραγματική ηλικία του οργανισμού από ένα δείγμα αίματος και μόνο. Κάτι που μπορεί να αξιοποιηθεί στο μέλλον.»

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο International Journal of Epidemiology.


Πηγή: www.capitalhealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: