Παρασκευή, 7 Ιουνίου 2013

Νέα μέθοδος μειώνει τον πόνο του καρκίνου των οστών

Οι ασθενείς με καρκίνο που έχει εξαπλωθεί στα οστά τους, συχνά αντιμετωπίζονται με ακτινοθεραπείες ώστε να μειωθεί ο πόνος που νοιώθουν. Αλλά αν η θεραπεία αυτή δε λειτουργεί ή δεν μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί, υπάρχει πλέον μια δεύτερη αποτελεσματική επιλογή.

Ο Mark Hurwitz, διευθυντής του Thermal Oncology του Τμήματος Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο Thomas Jefferson, ανέφερε ότι η απεικονιστικά καθοδηγούμενη μαγνητική τομογραφία, που επικεντρώνεται σε υπερήχους (MRIgFU), μειώνει σημαντικά το άλγος στο 67% των ασθενών που έλαβαν τη θεραπεία.

Η συσκευή, γνωστή ως ExAblate, χρησιμοποιεί πολλά μικρά υπερηχογραφικά «δοκάρια» που συγκλίνουν πάνω σε έναν οστικό όγκο, θερμαίνοντάς τον, με απώτερο σκοπό να τον καταστρέψουν.

«Ο πόνος είναι ένα κοινό και συχνά εξουθενωτικό σύμπτωμα της εξάπλωσης του καρκίνου στα οστά. Είμαστε πλέον στη ευχάριστη θέση, να διαθέτουμε μια δεύτερη θεραπεία που να μπορεί να βελτιώσει την απόλαυση της ζωής για τον ασθενή», λέει ο Δρ Hurwitz, ο οποίος ηγήθηκε της κλινικής δοκιμής που έγινε.

Συνεχίζοντας, προσθέτει πως, «ένας αριθμός των καρκίνων εξαπλώνεται στα οστά και ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών που ζουν με αυτές τις μεταστάσεις για χρόνια, μπορεί να αντιμετωπίζουν σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής τους».

Τα πορίσματα της μελέτης, οδήγησαν στην έγκριση της ExAblate τον περασμένο Οκτώβριο από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, ως δεύτερης γραμμής θεραπεία για την ανακούφιση των επώδυνων μεταστατικών όγκων των οστών. Η θεραπεία πρώτης γραμμής εξακολουθεί να είναι –συνήθως- η ακτινοθεραπεία.

Επιπλέον, με τη μέθοδο αυτή, οι επιστήμονες είναι σε θέση να παρακολουθούν τη θερμοκρασία μέσα στον όγκο, καθώς και σε κοντινούς φυσιολογικούς ιστούς, έτσι ώστε να μη θερμαίνει ακούσια φυσιολογικά όργανα και ιστούς.
Το ExAblate έχει επίσης εγκριθεί για τη θεραπεία των ινομυωμάτων της μήτρας.


Πηγή: www.capitalhealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: