Πέμπτη, 6 Ιουνίου 2013

Η αφυδάτωση επηρεάζει τα νεφρά

Κορυφαίος χειρουργός από το Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποιεί πως, πολλοί άνθρωποι που είναι «σε κατάσταση άρνησης» ως προς την κατανάλωση νερού, μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με τις συνέπειες της αφυδάτωσης, όπως είναι οι λίθοι στα νεφρά.

Ο κος Bhaskar Somani, χειρουργός Ουρολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο του Σαουθάμπτον, δήλωσε ότι, η έλλειψη ευαισθητοποίησης γύρω από την τακτική ημερήσια πρόσληψη υγρών, είναι υπεύθυνη για την ετήσια αύξηση των εισαγωγών που γίνονται εξαιτίας της πέτρας των νεφρών.

«Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο υποφέροντας από έντονους πόνους και δυσφορία οφειλόμενη σε πέτρες, αυξάνεται κατά 5-10% κάθε χρόνο. Παρόλα αυτά, οι άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούν ή και, σε μερικές περιπτώσεις, να αρνούνται τη σημασία των προληπτικών μέτρων. Κατά την τελευταία δεκαετία, ο αριθμός των εισαγωγών στο νοσοκομείο για πέτρες στα νεφρά, έχει σημειώσει αύξηση της τάξης του 63%», είπε ο γιατρός.

Η κατάσταση, η οποία επηρεάζει περίπου το 10 με 20% του ανδρικού πληθυσμού και το 3-5% των γυναικών, για τις ηλικίες από 20 έως και 60 ετών, παρουσιάζει την ανάπτυξη κρυστάλλων άλατος, που με τον καιρό δημιουργούν –συσσωρευόμενα- πέτρες ή άμμο, οι οποίες δεν ξεπλύθηκαν από το σώμα λόγω της έλλειψης επαρκούς ενυδάτωσης.

Παρά το γεγονός ότι, το σώμα προσπαθεί να αποβάλει από το ουροποιητικό σύστημα τις πέτρες, συχνά αυτές σφηνώνουν στα «νεφρικά σωληνάκια» προκαλώντας σοβαρό κοιλιακό άλγος στη βουβωνική χώρα, κατάσταση η οποία σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να διορθωθεί μόνο με χειρουργική επέμβαση.

Ο Somani επισημαίνει ότι, «Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης και το μήνυμα που πρέπει να λάβουν όλοι οι άνθρωποι είναι πως, ο υγιεινός τρόπος ζωής, η σωστή διατροφή, αλλά και η επαρκής πρόσληψη υγρών, είναι ο καλύτερος τρόπος ώστε να αποφευχθεί η ανάπτυξη νεφρικών λίθων».

«Αποδεδειγμένα, το 50% των ασθενών που έχουν λάβει θεραπεία για αυτή την κατάσταση, μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια παρουσιάζουν υποτροπή που οφείλεται κατά ένα μεγάλο βαθμό στο εφησυχασμό τους γύρω από την ενυδάτωση του οργανισμού τους λίγα μόλις χρόνια από τη χειρουργική τους επέμβαση!»

Ο ουρολόγος επισημαίνει ότι, όλοι οι ενήλικες θα πρέπει να στοχεύουν στην κατανάλωση 2-3 λίτρων νερού την ημέρα, ενώ πρώην ασθενείς με πέτρα θα πρέπει να διατηρήσουν μια ημερήσια πρόσληψη άνω των τριών λίτρων για να αποφευχθεί επανάληψη του επεισοδίου.


Πηγή: www.capitalhealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: