Κυριακή, 30 Ιουνίου 2013

Γιατί αρέσει σε όλους η σοκολάτα;

Λέγεται πως, όταν προσπαθείς να διαπιστώσεις εάν η αγάπη του άλλου για εσένα είναι αληθινή, πρέπει να τον κοιτάξεις στα μάτια. Όμως επίσης φαίνεται ότι, δεν υπάρχει πιο αληθινή αγάπη από εκείνη που έχει ένας άνθρωπος για τη σοκολάτα!

Οι επιστήμονες που μελετούν τις αντιδράσεις του εγκεφάλου σε σχέση με την ευχαρίστηση που λαμβάνει από τις δοκιμές διαφόρων τροφίμων, έχουν ανακαλύψει ότι, όλο αυτό μπορεί να μετρηθεί μέσα από τα μάτια.

Η απελευθέρωση ντοπαμίνης, δηλαδή της χημικής ουσίας που είναι υπεύθυνη για την ευχαρίστηση του εγκεφάλου, έχει ως αποτέλεσμα τη διαστολή της κόρης του ματιού, σημάδι που συνήθως συνδέεται με συναισθήματα αγάπης και λαγνείας.

Στον αμφιβληστροειδή (χιτώνας του ματιού), η ντοπαμίνη απελευθερώνεται όταν το οπτικό νεύρο ενεργοποιείται σε απάντηση ενός φωτεινού ερεθίσματος.

Η Δρ Jennifer Nasser, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Nutrition Sciences in Drexel University's College of Nursing and Health Professions, επικεφαλής της μελέτης, χρησιμοποίησε ηλεκτρορετινογραφία με την οποία καταγράφεται η ηλεκτρική απόκριση του αμφιβληστροειδή στο φως.

Οι ερευνητές, λοιπόν, διαπίστωσαν ότι, τα ηλεκτρικά σήματα στον αμφιβληστροειδή επιδείκνυαν μια αυξημένη απόκριση σε μια λάμψη φωτός, όταν οι συμμετέχοντες στη μελέτη τοποθετούσαν εκ παραλλήλου στο στόμα τους και ένα κομμάτι σοκολατένιου brownie. Η αύξηση της ντοπαμίνης ήταν τόσο μεγάλη, όσο εκείνη που παρατηρήθηκε όταν οι εθελοντές είχαν λάβει διεγερτικό φάρμακο, το οποίο χορηγείται σε ασθενείς με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής.

Αυτές οι αντιδράσεις στο τρόφιμο και στο φάρμακο ήταν, η καθεμία ξεχωριστά, σημαντικά μεγαλύτερες από την απόκριση που υπήρχε στο φως και τη λήψη μιας απλής ουσίας ελέγχου… του νερού.

«Εκείνο που τα κάνει όλα αυτά πιο συναρπαστικά είναι πως, το σύστημα ντοπαμίνης του οφθαλμού θεωρήθηκε ξεχωριστό από το υπόλοιπο σύστημα ντοπαμίνης του εγκεφάλου», δήλωσε η Nasser.


Πηγή: www.capitalhealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: