Τι είναι ο τέτανος;

Είναι μια σοβαρή λοίμωξη η οποία προκαλείται από βακτήρια που ζουν στο χώμα, στη σκόνη και στα κόπρανα. Ο τέτανος δεν είναι μεταδοτικός, γεγονός που τον διαφοροποιεί από τις άλλες λοιμώξεις που καταπολεμώνται μέσω του εμβολιασμού.

Το βακτήριο του τετάνου εισέρχεται στο σώμα μέσα από μια λύση στη συνέχεια του δέρματος, ως συνέπεια μιας εκδοράς ή ενός δαγκώματος. Αυτά τα βακτήρια αναπτύσσονται στο σώμα και εκλύουν μια νευροτοξική ουσία που εισέρχεται στη σπονδυλική στήλη και τον εγκέφαλο. Η προσβολή του νευρικού συστήματος προκαλεί απώλεια των σπονδυλικών αντανακλαστικών, υπερδιέγερση των μυών και σπασμούς σε όλο το σώμα.

Πώς εκδηλώνεται ο τέτανος;

Τα συμπτώματα αρχίζουν εντός 1-7 ημερών από την ημέρα της μόλυνσης. Οι μύες του παιδιού εμφανίζουν παραλυτικούς σπασμούς. Οι πρώτοι μύες που πλήττονται είναι αυτοί της γνάθου (σαρδόνιος γέλωτας). Αυτό είναι ιδιαίτερα επώδυνο και το παιδί μπορεί να μην είναι σε θέση να καταπιεί ή να ανοίξει το στόμα του.

Ο τέτανος προκαλεί επίσης σύσπαση στους μυς των άνω και κάτω άκρων και του στομαχιού, καθώς και επώδυνους σπασμούς. Αν ο τέτανος προσβάλλει τους αναπνευστικούς μυς, το παιδί μπορεί να πεθάνει τάχιστα από αναπνευστική ανεπάρκεια.

Όσα παιδιά επιβιώνουν, μπορεί να παρουσιάσουν μόνιμες διαταραχές στην ομιλία, τη μνήμη και τη σκέψη.

Πηγή: mother.gr