Σάββατο, 15 Ιουνίου 2013

Γιατί τα μωρά στη Φινλανδία κοιμούνται μέσα σε κουτιά;

Εδώ και 75 χρόνια το φινλανδικό κράτος προσφέρει σε όλες τις μέλλουσες μαμάδες ένα κουτί, που περιέχει όλα όσα χρειάζεται το νεογέννητο, όπως φορμάκια, ρούχα, πάνες, σεντόνια, είδη μπάνιου, παιχνίδια κλπ. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι αυτό το κουτί μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν κρεβάτι, γεγονός που πολλοί συνδέουν με τη μείωση της βρεφικής θνησιμότητας στη σκανδιναβική χώρα!

Όλα ξεκίνησαν το 1938, όταν το φινλανδικό κράτος αποφάσισε ότι όλα τα νεογέννητα, ανεξάρτητα από την καταγωγή τους ή την οικονομική κατάσταση των γονιών τους, θα πρέπει να ξεκινούν τη ζωή τους με τις ίδιες ευκαιρίες. Έτσι, καθιέρωσε να δίνεται σε όλες τις έγκυες αυτό το κουτί με τα απαραίτητα για τη φροντίδα του μωρού. Πολλά παιδιά στη Φινλανδία κοιμήθηκαν μέσα στο κουτί, καθώς, εκτός των άλλων, στο πάτο του υπάρχει και ένα στρώμα!

Το κράτος σήμερα δίνει στις γυναίκες τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα στο κουτί και σε ένα οικονομικό βοήθημα, αλλά το 95% των εγκύων προτιμούν το κουτί, καθώς έχει γίνει πια παράδοση. Κάθε χρόνο το κουτί και τα ρούχα, που περιέχει, έχουν διαφορετικό χρώμα, ενώ στη διάρκεια των χρόνων το περιεχόμενο τροποποιήθηκε αρκετές φορές, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε εποχής.

Πηγή: mother.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: