Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2013

Ασπιρίνη για την πρόληψη των καρδιακών προσβολών στους άντρες

Ενώ η ασπιρίνη έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική στην πρόληψη καρδιακών προσβολών για τους άνδρες, εκ παραλλήλου φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο γαστρεντερικής αιμορραγίας και ενδεχομένως ενός εγκεφαλικού επεισοδίου, ακόμα και όταν λαμβάνεται σε χαμηλές δόσεις.

Ως εκ τούτου, οι κατευθυντήριες γραμμές που δίνονται έως και σήμερα από τους υπεύθυνους δείχνουν ότι, η ασπιρίνη μπορεί να χρησιμοποιείται για προληπτικούς λόγους μόνο από άνδρες που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακά επεισόδια, έτσι ώστε τα οφέλη από το φάρμακο να είναι μεγαλύτερα από τις δυσμενείς του επιπτώσεις.

Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν πως, η ασπιρίνη μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματική ως προς τη μείωση των θανάτων από καρκίνο, με αποτέλεσμα στα πιθανά οφέλη για την υγεία από αυτή την «κατανάλωση», να συνυπολογίζονται και μείωση των καρδιακών προσβολών και των καρκινικών θανάτων, υπερτερώντας των κινδύνων της γαστρεντερικής αιμορραγίας και του εγκεφαλικού για τους μεσήλικες άνδρες.

Μια επιστημονική ομάδα αναφέρει ότι, το όφελος της ασπιρίνης για την πρωτογενή καρδιολογική πρόληψη σε άνδρες, καθώς και για την πρόληψη της θνησιμότητας από τον καρκίνο στο μέλλον, θα συμβάλει σημαντικά στην αντιστάθμιση των αρνητικών αποτελεσμάτων της, μειώνοντας την ηλικία των ατόμων για τα οποία συνταγογραφείται σταθερά η εν λόγω ουσία (προς το παρόν το σύνηθες είναι για τους άνδρες από 45-55 ετών), αλλά και η αύξηση του αριθμού των ανδρών για τους οποίου συνίσταται η χορήγησή της.

Τα αποτελέσματα των πιο πρόσφατων ερευνών έχουν δημοσιοποιηθεί στο τεύχος Ιουνίου, του περιοδικού General Internal Medicine.


Πηγή: www.capitalhealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: