Τρίτη, 11 Ιουνίου 2013

Τα φάρμακα της χοληστερόλης συνδέονται με μυϊκούς πόνους

Τα φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη στο αίμα –οι στατίνες- θα μπορούσαν να συνδεθούν με περισσότερα προβλήματα των μυών από τους ερευνητές, σύμφωνα με νέα μελέτη, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με αυτά που πίστευαν κατά το παρελθόν οι ειδικοί.

Οι επιστήμονες συνέκριναν τα αποτελέσματα δύο παρόμοιων εθελοντικών ομάδων και διαπίστωσαν ότι, όσοι λάμβαναν στατίνες είχαν περίπου 10% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μυϊκούς πόνους, διαστρέμματα και εξαρθρώματα, τα οποία όμως παρέμεναν αναστρέψιμα εφόσον γινόταν διακοπή του φαρμάκου.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τα δημοφιλή φάρμακα της χοληστερόλης με αδυναμία των μυών, καθώς και με τη σπάνια μυϊκή νόσο, ραβδομυόλυση. Όμως η νέα μελέτη επεκτείνεται μέσα από τα νέα ευρήματα και διαπιστώνει ότι, οι ασθένειες που συνδέονται με παρενέργειες των στατινών, μπορεί να είναι ευρύτερες. Παρόλα αυτά, δεν αποδεικνύεται με ακρίβεια και πέρα πάσης αμφιβολίας ότι τα εν λόγο φάρμακα προκάλεσαν τον πόνο και τους τραυματισμούς που παρατηρήθηκαν ανάμεσα σε κάποιους ασθενείς.

Ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, Δρ Ishak Mansi, δήλωσε: «Θα ήθελα να κάνω σαφές πως κανείς δεν πρέπει να σταματήσει τη λήψη των στατινών που του έχουν χορηγηθεί για τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης του εξαιτίας αυτής της μελέτης… και αυτό γιατί, απλά και μόνο τα φάρμακα αυτά έχουν αποδειχθεί σωτήρια για την υγεία πολλών ασθενών».

Οι παραπάνω αποκαλύψεις αποτελούν έναν επιπλέον λόγο για να ακολουθήσει κανείς έναν πιο υγιεινό τρόπο διαβίωσης, χωρίς καπνό, ισορροπημένη διατροφή και με επαρκείς σωματικές δραστηριότητες, με απώτερο σκοπό τη διατήρηση της χοληστερόλης σε φυσιολογικά επίπεδα, χωρίς φυσικά τη λήψη φαρμάκων οποιουδήποτε τύπου.

Κατά την έρευνα βρέθηκε πως, το 87% των ατόμων που λαμβάνουν στατίνες, εμφάνιζαν κάποιο είδος μυϊκού ή αρθρικού προβλήματος, συμπεριλαμβανομένης της αρθρίτιδας και των μυϊκών τραυματισμών. Το αντίστοιχο ποσοστό σε άτομα που δεν έπαιρναν στατίνες ήταν 85%.

Περίπου το ένα τέταρτο των Αμερικανών ενηλίκων, ηλικίας άνω των 45 ετών, λαμβάνουν στατίνες για να προστατευθούν από καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια. Τα φάρμακα αυτά συνίσταται ιδιαίτερα σε άτομα με διαβήτη ή ιστορικό καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα της τελευταίας μελέτης, μπορούν να αποτελέσουν λόγω συζήτησης με το θεράποντα γιατρό, εφόσον πρόκειται να συστηθεί νέα θεραπεία με στατίνες ή να τροποποιηθεί μια παλαιότερη.

Πηγή: www.capitalhealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: