Πέμπτη, 9 Μαΐου 2013

Το φως του ήλιου μειώνει την πίεση

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου διαπίστωσαν ότι, η έκθεση σε υπεριώδες φως, μειώνει την πίεση του αίματος των ανθρώπων, κάνοντάς τους να επανεξετάσουν τις αυστηρές συμβουλές που δίνονται έως σήμερα για την έκθεση στον ήλιο.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο, με περίπου το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού να υποφέρει από υπέρταση.

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως, η UV ακτινοβολία του ηλιακού φωτός, προκαλεί την απελευθέρωση του αποθηκευμένου αζώτου προς στην κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα τη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και κατ επέκταση τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Ωστόσο, η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία είναι γνωστό ότι αποτελεί σημαντική αιτία για την ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος, με αποτέλεσμα οι ειδικοί να προειδοποιούν το κοινό να μην περνά πάρα πολύ χρόνο στον ήλιο χωρίς κάποια προφύλαξη.

Ο Δρ. Richard Weller, λέκτορας Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, ο οποίος και ηγήθηκε της έρευνας, προειδοποίησε πως χρειάζεται περισσότερη μελέτη πριν δοθούν συμβουλές σε ασθενείς σχετικά με τη χρήση του ηλιακού φωτός ως θεραπευτικό μέσο της υψηλής πίεση του αίματος.

Συγκεκριμένα είπε: «Αυτή τη στιγμή σχεδιάζουμε να ελέγξουμε τους συγγενείς κινδύνους των καρδιοπαθειών και του καρκίνου του δέρματος, σε ανθρώπους που έχουν δεχθεί διαφορετικές ποσότητες έκθεσης από τον ήλιο. Αν μέσα από αυτή την έρευνα επιβεβαιωθεί ότι το ηλιακό φως μειώνει τα ποσοστά θνησιμότητας από όλες τις αιτίες, θα πρέπει να γίνει επανεξέταση των συμβουλών που δίνονται στους ανθρώπους σχετικά με την έκθεση στον ήλιο. Υπάρχουν βέβαια υποψίες ότι, τα οφέλη για την υγεία της καρδιάς από τον ήλιο, αντισταθμίζουν τον κίνδυνο του καρκίνου του δέρματος.»

Η ακτινοβολία UV από το φως του ηλίου είναι γνωστό ότι έχει μια σειρά από οφέλη για τον οργανισμό, όπως την παραγωγή τις βιταμίνης D, όμως παράλληλα αποτελεί επίσης και την κύρια αιτία για τον καρκίνο του δέρματος.

Η Nina Goad, από τη Βρετανική Ένωση Δερματολόγων, προειδοποιεί ότι τα τελευταία ευρήματα είναι ακόμα στα πρώιμα στάδια των μελετών και επισημαίνει πως η έρευνα σε αυτό τον τομέα είναι ακόμα στα «σπάργανα».
«Τα αναδυόμενα στοιχεία για τα πιθανά οφέλη που ακολουθούν την έκθεση στο ηλιακό φως, δεν αναιρούν τα αδιαμφισβήτητα επιβαρυντικά στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν τη σχέση της υπερβολικής έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία και τον καρκίνο του δέρματος.»

Οι ερευνητές παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο International Investigative Dermatology Conference στο Εδιμβούργο.


Πηγή: www.capitalhealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: