Παρασκευή, 3 Μαΐου 2013

Γονιδιακή θεραπεία για την καρδιακή ανεπάρκεια

Βρετανοί επιστήμονες, εντείνουν τις κλινικές δοκιμές γονιδιακής θεραπείας, σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν τους ανθρώπους με προχωρημένη καρδιακή ανεπάρκεια ώστε να υπάρχει πιο αποτελεσματική άντληση αίματος από και προς την καρδιά.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι σκοπεύουν να συμπεριλάβουν ασθενείς σε δύο νέες κλινικές μελέτες, όπου θα χρησιμοποιηθεί Mydicar, μια γονιδιακή θεραπεία η οποία κατασκευάζεται από αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας.

Μετά από περισσότερα από 20 χρόνια έρευνας, η πρωτοποριακή μέθοδος καθορισμού των ελαττωματικών γονιδίων, αρχίζει να αποδίδει.

Στην περίπτωση της καρδιακής ανεπάρκειας, ο στόχος είναι να εισαχθεί ένα γονίδιο που ονομάζεται SARCA2a -η έλλειψη του οποίου οδηγεί σε ολοένα και μεγαλύτερη αδυναμία άντλησης αίματος στα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια- απευθείας σε καρδιακά κύτταρα, χρησιμοποιώντας έναν τροποποιημένο ιό, ο οποίος εγχύεται μέσω ενός καθετήρα.

Παρά το γεγονός ότι τα φάρμακα προσφέρουν κάποια ανακούφιση, δεν υπάρχει επί του παρόντος τρόπος για την αποκατάσταση της καρδιακής λειτουργίας και η πρόγνωση για τους ασθενείς σε προχωρημένο στάδιο της νόσου, είναι χειρότερη ακόμα και από πολλές μορφές καρκίνου.

Μια από τις μελέτες, περιλαμβάνει 200 ασθενείς από όλο τον κόσμο, μερικοί από τους οποίους έχουν ήδη υποβληθεί σε θεραπεία στις ΗΠΑ και τη Δανία. Σε μια άλλη έρευνα, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει το καλοκαίρι, θα λάβουν μέρος 24 νοσούντες από τη Βρετανία. Το χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι να βγουν τα τελικά συμπεράσματα, θα είναι μεγάλο, με εκτιμήσεις να μιλούν για το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Η γονιδιακή θεραπεία κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, έχει προσφέρει πολύ χαρά σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων, όμως πολλές φορές έχει αποτύχει κιόλας. Είναι μια θεραπεία που γίνεται μόνο μια φορά σε κάθε ασθενή και μάλιστα, πρέπει να γίνει με επιτυχία, ενώ το οικονομικό κόστος που την ακολουθεί αποτελεί από μόνο του μια πρόκληση.

Κάθε τέτοια θεραπεία είναι βέβαιο πως θα είναι ακριβή, δεδομένου ότι μόνο μια δόση μπορεί να κρατήσει για μια ζωή και η παρασκευάστρια εταιρεία θα έχει μόνο μια ευκαιρία για να αποσβέσει την επένδυσή της!


Πηγή: www.capitalhealth.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: