Τρίτη, 28 Μαΐου 2013

Όταν η μαμά μεγαλώνει μόνη της το παιδί

Το μεγάλωμα ενός παιδιού είναι μια πολύ σοβαρή και δύσκολη υπόθεση, που γίνεται ακόμα δυσκολότερη όταν το παιδί μεγαλώνει με μόνο έναν γονιό. Στην εποχή μας, ο αριθμός των μαμάδων που μεγαλώνουν, για διάφορους λόγους, μόνες τους τα παιδιά τους, συνεχώς αυξάνεται.

Αν και εσείς ανήκετε στην παραπάνω κατηγορία, ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές, που μπορεί να βοηθήσουν να γίνει η καθημερινότητα σας λίγο πιο εύκολη:

- Δημιουργήστε μια ρουτίνα. Επειδή σχεδόν όλα θα πρέπει να περνούν από τα χέρια σας, προσπαθήστε να προγραμματίζετε την καθημερινότητα σας, ώστε να μπορείτε να επωφελείστε όσο περισσότερο γίνεται από τον χρόνο σας.

- Παιδικός σταθμός ή νταντά. Είναι πολύ σημαντικό να είστε σίγουρη ότι για τις ώρες που λείπετε, το παιδί σας βρίσκεται σε καλά χέρια. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει γιαγιά πρόθυμη να το κρατήσει, επιλέξτε έναν καλό παιδικό σταθμό ή μια νταντά, με την οποία θα αισθάνεται ασφαλές και θα περνάει ευχάριστα.

- Ενισχύστε τις φιλίες και τις κοινωνικές του σχέσεις. Μην αγκιστρώνεστε στο παιδί σας, αλλά αφήστε το να αναπτύξει την κοινωνική του ζωή, να δημιουργήσει φιλίες, να ανεξαρτητοποιηθεί και να εξελιχθεί φυσιολογικά.

- Μην του κάνετε όλα τα χατίρια από ενοχές. Θέστε όρια και κανόνες και συμπεριφερθείτε στο παιδί σας, ακριβώς όπως θα κάνατε αν μεγάλωνε και με τους δύο γονείς. Μην αφήσετε τις ενοχές σας να το μετατρέψουν σε έναν μικρό τύραννο.

Πηγή: mother.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: