Παρασκευή, 24 Μαΐου 2013

Μπορούν οι στατίνες να μειώσουν τα οφέλη της άσκησης;

Μια νέα σημαντική μελέτη δείχνει ότι οι στατίνες, τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα στον κόσμο για τη μείωση της χοληστερόλης, μπορεί να μειώνουν κάποια από τα οφέλη της γυμναστικής, που αποτελεί έναν από τους πιο σίγουρους τρόπους βελτίωσης της υγείας –κάποιες φορές έως και 50%.

Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι τα άτομα με υψηλή χοληστερόλη ή οικογενειακό ιστορικό καρδιακών νοσημάτων, θα πρέπει να αποφεύγουν τις στατίνες, οι οποίες φαίνεται μέσα από μελέτες ότι, είναι πραγματικά σωτήριες (μειώνουν την πιθανότητα καρδιακής προσβολής σε άτομα υψηλού κινδύνου κατά 10-20% για κάθε 1mmol/lt μείωσης των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα).

Όμως, η ανακάλυψη μιας πληροφορίας σαν αυτή που προαναφέρθηκε, μπορεί να δημιουργήσει διλλήματα στους γιατρούς, δεδομένου ότι οι άνθρωποι που θα πρέπει να επωφεληθούν περισσότερο από την άσκηση –εκείνοι δηλαδή που κάνουν καθιστική ζωή, είναι υπέρβαροι κλπ- είναι και εκείνοι που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να μπουν σε θεραπευτική αγωγή με στατίνες, μειώνοντας ενδεχομένως κάποια από τα οφέλη της άσκησής τους.

Για τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε από το περιοδικό του Αμερικανικού Καρδιολογικού κολεγίου, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μισούρι και άλλα Ιδρύματα, συγκέντρωσαν μια ομάδα υπέρβαρων ανδρών και γυναικών, που έκαναν καθιστική ζωή και όλοι τους αντιμετώπιζαν πολλαπλά προβλήματα μεταβολισμού, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης περιμέτρου μέσης και της υψηλής αρτηριακής πίεσης, με τους περισσότερους να έχουν ελαφρώς, αλλά όχι επικίνδυνα, αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, ενώ κανένας δεν είχε στο παρελθόν ασκηθεί.

Μετά από επόπτευση 12 εβδομάδων, κατά τις οποίες οι εθελοντές ασκούνταν και οι μισοί εξ αυτών λάμβαναν και στατίνες, καθώς και μετά από διενέργεια πολλών και επαναλαμβανόμενων εξετάσεων, παρατηρήθηκε ότι, εκείνοι που έπαιρναν το φάρμακο δεν κατάφερναν να λάβουν τα ίδια οφέλη από την άσκηση με εκείνους που δεν έπαιρναν στατίνες.

Αυτό αποδείχθηκε από βιοψίες μυϊκού ιστού που έγιναν, όπου και διαπιστώθηκαν αξιοσημείωτες διαφορές στα επίπεδα ενός ενζύμου, το οποίο σχετίζεται με την υγεία των μιτοχονδρίων, που είναι τα «εργοστάσια» παραγωγής ενέργειας των κυττάρων.

Το εύρημα αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει άλλες μελέτες που δείχνουν πως, οι στατίνες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την απόκριση του σώματος στην άσκηση, αλλά ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί ο τρόπος που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και οι δύο μέθοδοι (άσκηση και φάρμακο) ώστε να υπάρχει το βέλτιστο αποτέλεσμα για την υγεία.

Παρόλα αυτά, είναι απολύτως βέβαιο ότι για άτομα που έχουν οικογενειακό ιστορικό υψηλής χοληστερόλης, καρδιακής νόσου ή έχουν τα ίδια αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, οι στατίνες είναι ένα σωτήριο φάρμακο.


Πηγή: www.capitalhealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: