Κυριακή, 19 Μαΐου 2013

Καλύτερα με τον μπαμπά ή με τη μαμά;

Πολλές από τις μητέρες, που διάβασαν τον τίτλο, μπορεί να πνίγηκαν με τον καφέ τους ή να βρίζουν αυτήν την ώρα. Και όμως υπάρχουν δεκάδες μελέτες το τελευταίο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τις οποίες τα παιδιά, που μεγαλώνουν με την κύρια φροντίδα των πατεράδων τους, είναι… καλύτερα.

Για ποιον λόγο το υποστηρίζουν αυτό;

Πολύ απλά γιατί –και είναι κοινά αποδεκτό- οι πατεράδες είναι (οι περισσότεροι τουλάχιστον) πιο χαλαροί στη σχέση τους με τα παιδιά. Τα αφήνουν να λερωθούν, να χτυπήσουν, να ηττηθούν. Αυτό –στη θεωρία- τους επιτρέπει να εξερευνήσουν τον κόσμο. Σε αντίθεση οι μητέρες είναι πιο υπερπροστατευτικές. Θέλουν τα παιδιά τους πεντακάθαρα, ακόμα και την ώρα που παίζουν στις κούνιες ή στη θάλασσα, τα πιέζουν να μην τρέχουν (για να μην χτυπήσουν) και είναι πάντα «εκεί» (για να μην πληγωθούν τα αγαπημένα τους).

Η αλήθεια είναι ότι απαραίτητα είναι και τα δύο είδη ανατροφής, με μέτρο φυσικά.
Η υπερβολική «χαλαρότητα» έχει αρνητικά αποτελέσματα, όπως επίσης και η υπερβολική υπερπροστασία. Φανταστείτε ένα παιδί, που μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, όποτε θέλει. Όταν θα έρθει η ώρα να μπει σε μία τάξη, σε μία κοινωνία, δεν θα μπορεί να ακολουθήσει κανενός είδους κανόνα. Αντίστροφα, εκείνο, που πάντοτε θα έχει στο μυαλό του το «μη» της μητέρας του, κάποια στιγμή θα εκραγεί, θα επαναστατήσει και τότε δεν θα μαζεύεται.

Πηγή: mother.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: