Τετάρτη, 22 Μαΐου 2013

Το σύμπλεγμα βιταμινών Β προστατεύει από το Alzheimer;

Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ήταν αυτό που ξεκίνησε μια νέα έρευνα, με σκοπό να ανακαλύψει εάν υπάρχει επίδραση της βιταμίνης Β στην γνωστική εξασθένιση, η οποία προκαλείται από τη νόσο του Alzheimer.

Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Proceedinngs of the National Academy of Sciences, οι άνθρωποι που κατά τη διάρκεια της μελέτης λάμβαναν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, προστατεύονταν εξ ολοκλήρου από τη συρρίκνωση του εγκεφάλου, η οποία παρατηρήθηκε στα άτομα εκείνα που λάμβαναν χάπια placebo και όχι βιταμίνη Β.

Η ραγδαία συρρίκνωση του εγκεφάλου είναι ένα από τα σημάδια εκείνα που προειδοποιούν για αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης Alzheimer. Η λήψη όμως βιταμίνης Β, μειώνει κατά 90% τη συρρίκνωση του εγκεφάλου, ενώ η έρευνα έδειξε ότι οι κατ΄ εξοχήν προστατευόμενες περιοχές είναι και εκείνες που καταστρέφονται από τη νόσο συνήθως. Αυτό το «αποτύπωμα» του Alzheimer, περιλαμβάνει περιοχές που ελέγχουν τον τρόπο που μαθαίνουμε, που θυμόμαστε και που οργανώνουμε τις σκέψεις μας.

Σύμφωνα με κορυφαίους επιστήμονες που ασχολούνται αποκλειστικά με τη νόσο, το 90% της μείωσης φαίνεται πραγματικά εντυπωσιακό και αναρωτιούνται εάν τελικά η απάντηση στα προβλήματα μνήμης είναι η λήψη βιταμινών του συμπλέγματος Β, προσφέροντας στους ανθρώπους εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Καθώς γερνάμε, όλοι μας χάνουμε φυσιολογικά κάθε χρόνο περίπου το 0,5% των εγκεφαλικών μας κυττάρων, εάν υπάρχει οποιαδήποτε γνωστική εξασθένηση 1%, ενώ στην περίπτωση του Alzheimer το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 2,5%.

Έχουν υπάρξει πολλές μελέτες που δείχνουν ότι, οι ασθενείς με Alzheimer έχουν ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης στο αίμα τους και χαμηλά ακετυλοχολίνης. Έτσι φαίνεται ότι κάπου εκεί υπάρχει ένα πρόβλημα, το οποίο όμως θα μπορούσε να διορθωθεί με τη λήψη βιταμινών του συμπλέγματος Β, η οποία εμπλέκεται σε έναν περίπλοκο μηχανισμό αλληλεξάρτησης αυτών των δύο ουσιών.

Οι μελέτες δείχνουν μια σαφή σύνδεση μεταξύ της ομοκυστεΐνης και της φτωχότερης μνήμης, καθιστώντας έτσι την ουσία αυτή, κατά κάποιο τρόπο, ως ένα νέο βιοδείκτη για τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου και τη βιταμίνη Β, ενδεχομένως, τη θεραπεία εκλογής για την επιβράδυνση της εξέλιξής της.

Παρόλα αυτά, η βοήθεια της βιταμίνης μπορεί να έχει χρησιμότητα μόνο όταν τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης είναι πολύ υψηλά, ενώ αντιθέτως εάν λαμβάνεται ανεξέλεγκτα μπορεί να κάνει ακόμα και κακό στα εγκεφαλικά κύτταρα, αναφέρεται στην έκθεση.

Τα εντυπωσιακά αυτά αποτελέσματα εγείρουν πολλά ερωτηματικά που χρειάζονται περισσότερη έρευνα για να απαντηθούν.


Πηγή: www.capitalhealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: