Κυριακή, 26 Μαΐου 2013

Τα πόδια μας είναι το σπίτι περίπου 180 ειδών μυκήτων!

Οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι, υπάρχουν περίπου 180 διαφορετικά είδη μυκήτων που ζουν στα πόδια μας, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από κάθε άλλο μέρος του σώματός μας.

Παρά το γεγονός πως οι μύκητες κατοικούν και σε άλλες περιοχές του κορμιού, όπως για παράδειγμα πίσω από τα αυτιά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, οι περισσότεροι από αυτούς κατοικούν μεταξύ των δακτύλων των ποδιών μας!

Η μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του National Human Genome Research Institute στην Bethesda του Maryland και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, αποτελεί την πιο εκτεταμένη ανάλυση για την ποικιλομορφία των μυκήτων στο ανθρώπινο σώμα μέχρι σήμερα.

Αν και περίπου μόνο τα μισά από όλα τα είδη των μυκήτων μπορεί να αποδειχθούν επιβλαβή, συνήθως ζουν στην επιφάνεια του δέρματος και μπορεί να είναι σημαντική αιτία μόλυνσης. Το εύρημα αυτό αποτελεί το κλειδί για την ανακάλυψη νέων μεθόδων για τη θεραπεία των παθήσεων του δέρματος που προκαλούνται από μυκητιασική λοίμωξη.

Αν και υπάρχουν διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές για τις εν λόγω λοιμώξεις, η έρευνα που δημοσιεύθηκε έδειξε ότι, οι μύκητες έχουν πολλές δυνατότητες για «οριζόντια» μεταφορά γονιδίων, με παρόμοιους μηχανισμούς που επιτρέπουν στα βακτήρια να εξελίσσονται τόσο γρήγορα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση κατά των αντιβιοτικών.

Στις κοινές μυκητιασικές λοιμώξεις περιλαμβάνονται:

- Μολύνσεις ζύμης. Πρόκειται για έναν μύκητα που ζει σχεδόν παντού, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρωπίνου σώματος, προκαλώντας κνησμό και εξανθήματα στο δέρμα.
- Το πόδι του αθλητή. Μια πολύ συνηθισμένη λοίμωξη που δημιουργείται από μύκητες και προσβάλει το χώρο ανάμεσα στα δάκτυλα των ποδιών, προκαλώντας φαγούρα, κάψιμο και φολιδωτό δέρμα ανάμεσα στα δάκτυλα.
- Ringworm, το οποίο είναι ένα κόκκινο εξάνθημα του δέρματος, που σχηματίζει έναν δακτύλιο γύρω από υγιές δέρμα.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, πάρθηκαν δείγματα από μύκητες στο πίσω μέρος των αυτιών, ανάμεσα στα δάκτυλα των ποδιών, την πλάτη, τα νύχια, τη βουβωνική χώρα, το στήθος, το αντιβράχιο, τα ρουθούνια, τη φτέρνα και την παλάμη των συμμετεχόντων.

Το μέρος του σώματος με τους πιο πολλούς μύκητες αποδείχθηκε πως είναι το πόδι, με τη φτέρνα να φέρει 80 διαφορετικά είδη, τα νύχια των ποδιών 60 και τα δάκτυλα 40 διαφορετικά είδη. Το κεφάλι είναι εκείνο με τα λιγότερα είδη μυκήτων (μόνο 10).

Η επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης, Δρ Julia Segre, είπε: «Τα δεδομένα που πήραμε από τη μελέτη, μας δίνουν μια βάση δεδομένων για τα υγιή άτομα, που δεν είχαμε ποτέ πριν. Το μέρος του σώματος με τους περισσότερους μύκητες διαφορετικών ειδών είναι τα πόδια, οπότε η χρήση ξένων παπουτσιών σε αποδυτήρια για παράδειγμα, σημαίνει αυτόματα ότι οδηγεί στην ανταλλαγή και μυκήτων!»

Εν κατακλείδι, η ποικιλομορφία των μυκήτων που ζουν στο ανθρώπινο σώμα, αποδείχθηκε ότι είναι πολύ μεγαλύτερη από το αναμενόμενο.


Πηγή: www.capitalhealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: