Τρίτη, 9 Απριλίου 2013

Απαλλαγείτε από το ροχαλητό

Οι επιστήμονες τελευταία χρησιμοποιούν ένα μηχάνημα που «ενοχλεί» το πηγούνι («chin stroke») για την αντιμετώπιση του ροχαλητού, με θετικά όπως φαίνεται αποτελέσματα!

Η συσκευή ενεργοποιεί τους μύες στο κάτω μέρος από το πηγούνι με μικρά ηλεκτροσόκ, που λέγεται ότι βοηθούν στην άμβλυνση των συμπτωμάτων σε ασθενείς με αποφρακτική άπνοια ύπνου, κατάσταση που πυροδοτεί το ροχαλητό, «τραβάει» τη γλώσσα προς τα πίσω αποφράσσοντας το λαιμό και εμποδίζει την καλή αναπνοή.

Η λειτουργία της συσκευής βασίζεται στην ιδέα της τόνωσης των μυών που ελέγχουν τη γλώσσα και άλλα μέρη του λαιμού, με αποτέλεσμα τη διεύρυνση των αεραγωγών και ως εκ τούτου και την παύση του ροχαλητού.

Η αποφρακτική άπνοια του ύπνου επηρεάζει περίπου το 4% των μεσήλικων και οδηγεί στο κατ’ επανάληψη κλείσιμο του λαιμού του πάσχοντα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το ροχαλητό εμφανίζεται όταν ο αεραγωγός είναι μερικώς φραγμένος και ο ήχος δημιουργείται από την ορμή με την οποία προσπαθεί να εισχωρήσει ο αέρας ανάμεσα στους μαλακούς ιστούς του λαιμού.

Σε σοβαρές περιπτώσεις ο αεραγωγός μπορεί να κλείσει εντελώς, σταματώντας την αναπνοή για έως και 10 δευτερόλεπτα, πριν ο εγκέφαλος αναγκαστεί να αφυπνίσει το σώμα, σε μια προσπάθεια να ανοίξει και πάλι τη δίοδο του αέρα ώστε να αναπνεύσει και πάλι.   

Στους παράγοντες κινδύνου της κατάστασης αυτής περιλαμβάνονται, το μεγάλο βάρος και κάποια φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων και των υπνωτικών χαπιών. Επίσης, σημαντική επιδείνωση στις γυναίκες παρατηρείται κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης, πιθανόν επειδή οι ορμονικές αλλαγές προκαλούν, περισσότερο από το συνηθισμένο, τη χαλάρωση των μυών του λαιμού.

Η νέα θεραπεία, που έρχεται από το Λονδίνο, χρησιμοποιεί μια τεχνική που είναι γνωστή ως συνεχής διαδερμική ηλεκτρική διέγερση. Ηλεκτρόδια τοποθετούνται εκατέρωθεν του λαιμού, ακριβώς κάτω από το σαγόνι. Αυτά προκαλούν μικρά ηλεκτρικά σοκ, κάνοντας τους μύες να συσπώνται και να αφήνουν ανοιχτό τον αεραγωγό. Η τεχνική αυτή βρέθηκε να έχει 50% βελτίωση των συμπτωμάτων, ποσοστό αρκετά σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

Ο ηλεκτρισμός που παράγεται είναι ανώδυνος και δεν ξυπνά τον ασθενή. Η συσκευή έχει δοκιμαστεί, εκτός από την πρωτότυπη, αλλά και από ακόμα μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 50 ασθενείς και είχαν τα ίδια θετικά αποτελέσματα.


Πηγή: www.capitalhealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: