Πέμπτη, 25 Απριλίου 2013

Τα αυγά αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας;

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες, μια ομάδα ερευνητών ανέφερε πως, βρέθηκε συνδετικός κρίκος μεταξύ της ανθρώπινης διατροφής και των βακτηριδίων του εντέρου, που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο των καρδιακών προσβολών, αλλά και των εγκεφαλικών.

Πριν δύο εβδομάδες, οι επιστήμονες ανέφεραν ότι η καρνιτίνη, μια ένωση που βρίσκεται στο κόκκινο κρέας, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων εξαιτίας της ενέργειας των εντερικών βακτηρίων. Αυτή τη φορά αναφέρουν ότι, το ίδιο συμβαίνει και με τη λεκιθίνη, η οποία βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στους κρόκους των αυγών.

Η μελέτη για τη λεκιθίνη, η οποία δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine, είναι μέρος μιας ελεγχόμενης εκτίμησης του ρόλου  που διαδραματίζουν τα βακτήρια του σώματος στην υγεία και στις ασθένειες. Σχετικά με τις καρδιακές παθήσεις, οι ερευνητές έχουν εστιάσει το ενδιαφέρον τους στη σημασία που έχει η διατροφή στην ανάπτυξή τους, αλλά επεκτείνονται πλέον και στον έλεγχο των βακτηριδίων, προσθέτοντας μια νέα διάσταση στο θέμα.

«Σε μια καρδιακή νόσο ενδεχομένως να εμπλέκονται και τα μικρόβια που υπάρχουν στο έντερό μας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, Δρ Stanley Hazen, πρόεδρος του Τμήματος Κυτταρικής και Μοριακής Ιατρικής στην Cleveland Clinic Lerner Research Institute.

Στην περίπτωση των αυγών, η αλυσίδα των γεγονότων ξεκινάει όταν το σώμα αφομοιώνει τη λεκιθίνη, διασπώντας την στα βασικά της συστατικά, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η χολίνη. Τα βακτήρια του εντέρου μεταβολίζουν χολίνη και απελευθερώνουν μια ουσία που το ήπαρ μετατρέπει σε χημική ουσία γνωστή ως ΤΜΑΟ ή Ν-οξειδο-τριμεθυλαμίνη. Τα υψηλά επίπεδα της συγκεκριμένης ουσίας στο αίμα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Για να δείξει ο Δρ Hazen τη σχέση των αυγών και της ΤΜΑΟ, ζήτησε αρχικά από δύο εθελοντές να φάνε δύο βραστά αυγά. Κατόπιν τους εξέτασε και διαπίστωσε ότι η εν λόγο ουσία είχε αυξηθεί στο αίμα τους, αλλά εάν προηγουμένως είχα λάβει κάποιο αντιβιοτικό κατάλληλο για την εξάλειψη των εντερικών βακτηριδίων, τα αυγά δεν παρουσίαζαν καμία επίδραση. Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν το ίδιο πράγμα σε πληθυσμό 4000 ατόμων, όπου διαπιστώθηκε επιπλέον ότι, ήταν πιθανότερο να υποστεί κανείς καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό εντός τριετίας, όταν τα επίπεδα της ΤΜΑΟ είναι αυξημένα.

Ωστόσο, οι μελέτες δεν αποδεικνύουν πως η μείωση των επιπέδων της ουσίας αυτής προστατεύουν από καρδιακή νόσο.

Ο επικεφαλής της μελέτης είπε ότι, ενδεχομένως οι άνθρωποι που ανησυχούν για μια καρδιακή προσβολή να θέλουν να εξετάσουν το ενδεχόμενο μείωσης της πρόσληψης της λεκιθίνης και της χολίνης μέσω της διατροφής τους, κάτι βέβαια που θα απαιτούσε την κατανάλωση τροφίμων με χαμηλά λιπαρά και χοληστερόλη, αλλά και την αποφυγή συμπληρωμάτων ή βιταμινών με προσθήκη χολίνης.


Πηγή: www.capitalhealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: