Τρίτη, 30 Απριλίου 2013

4 πράγματα που αποκαλύπτει ένα test DNA

Ήταν ακόμα 1953, όταν ο βιολόγος James Watson και ο φυσικός Francis Crick συνειδητοποίησαν πως το ανθρώπινο DNA έχει τρισδιάστατη διπλή έλικα. Από τότε έχουν περάσει 60 χρόνια και ακόμα προσπαθούμε ν’ αποκρυπτογραφήσουμε όλες τις πληροφορίες που κρύβονται μέσα σε αυτό.

Σήμερα χρησιμοποιούμε τα τεστ DNA για να ανακαλύψουμε διάφορα πράγματα. Από το ποιος είναι ο πατέρας ενός παιδιού έως και για την αθωότητα ενός θανατοποινίτη. Όμως οι επιστήμονες γενετικής, μαθαίνουν πολλά περισσότερα για έναν άνθρωπο μέσα από μια τέτοια εξέταση.

Παρακάτω παρατίθενται μερικά από αυτά, που θα μπορούσαν όμως να αφορούν το γενικό πληθυσμό και να δώσουν απαντήσεις μέσα από ένα απλό τεστ DNA.

Προβλέψεις για το μέλλον

Εξετάζοντας αίμα από τη μητέρα και σάλιο από τον πατέρα, οι επιστήμονες μπορούν να προσδιορίσουν εάν το έμβρυο έχει κάποιες χρωμοσωμικές ανωμαλίες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν γενετικές διαταραχές, όπως για παράδειγμα Σύνδρομο Down (ή αλλιώς τρισωμία 21). Ο έλεγχος αυτός βέβαια έχει επεκταθεί και σε εξετάσεις που γίνονται για να αποκαλυφθούν και άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως η κληρονομική διάθεση ενός καρκίνου.

Βοηθά στην απώλεια κιλών

Έρευνες λένε πως, η ικανότητα των ανθρώπων να παίρνουν ή να χάνουν βάρος διαμορφώνεται σε μεγάλο βαθμό από τα γονίδιά τους, εντοπίζοντας διάφορες παραλλαγές σε αυτά, οι οποίες καθορίζουν εάν υπάρχει προδιάθεση για παχυσαρκία ή όχι. Οι επιστήμονες προσπαθούν ακόμα να καταλάβουν πώς η γενετική, η διατροφή και η άσκηση, έχουν σχέση, έτσι ώστε να μπορούν οι άνθρωποι να βοηθηθούν να χάσουν μόνιμα βάρος.

Γενεαλογικό δέντρο

Με μια απλή εξέταση του DNA θα μπορούσε κάποιος να ανακαλύψει συγγενείς του που μέχρι σήμερα δε γνώριζε. Υπάρχουν εταιρείες που λειτουργούν σαν τράπεζες πληροφοριών και συγκρίνουν ένα DNA με εκατομμύρια άλλα που έχουν στο αρχείο τους, συνδέοντας τους ανθρώπους μεταξύ τους και βρίσκοντας πολύ μακρινούς συγγενείς.

Επίλυση αρχαίων μυστηρίων

Με το τεστ DNA μπορούν μετά από εκατοντάδες χρόνια να απαντηθούν ερωτήματα για αρχαία ευρήματα και θραύσματα σκελετών που έχουν βρεθεί, αλλά κανείς δε γνωρίζει σε ποιον ανήκουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι εκείνο, όπου μετά από 30000 χρόνια βρέθηκε το DNA ενός ανθρώπου του Νεάτερνταλ, δίνοντας σημαντικές πληροφορίες στους ερευνητές και τους ανθρωπολόγους.


Πηγή: www.capitalhealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: