Τσιρότα που προσκολλώνται στο δέρμα του άνδρα ασθενούς και απελευθερώνουν στον οργανισμό του «θηλυκές» ορμόνες (οιστρογόνα), δοκιμάζουν ήδη Βρετανοί επιστήμονες, οι οποίοι ευελπιστούν ότι πρόκειται για μια εναλλακτική φθηνότερη και ασφαλέστερη θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη, σε σχέση με τις τωρινές πιο επιθετικές θεραπείες.

Ανάλογα τσιρότα χρησιμοποιούνται ήδη από τις γυναίκες για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης (εξάψεις, απώλεια λίμπιντο κ.α.), αυξάνοντας την ορμόνη που ο οργανισμός των μεσήλικων γυναικών σταματά πλέον να παράγει.

Όπως δήλωσαν οι επιστήμονες, «τα πολλά υποσχόμενα ευρήματα δείχνουν ότι θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τσιρότα οιστρογόνου ή οιστρογόνα σε μορφή γέλης (τζελ) για να θεραπεύσουμε τον καρκίνο του προστάτη, χωρίς να αυξήσουμε σημαντικά τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό. Πιστεύουμε ότι η αιτία που η λήψη των οιστρογόνων από το στόμα προκάλεσε τις παρενέργειες, ήταν ότι αυτές οι ορμόνες έφθαναν σε μεγάλες συγκεντρώσεις απευθείας στο ήπαρ από το στομάχι, ενώ αν τα οιστρογόνα απορροφώνται μέσω του δέρματος, τότε αποφεύγεται η επίπτωση στο ήπαρ».

Οι ερευνητές, όπως ανέφεραν, θα συνεχίσουν τις κλινικές δοκιμές τους σε βάθος χρόνου σε πάνω από 600 ασθενείς για να δουν αν όντως τα τσιρότα οιστρογόνου είναι εξίσου αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της μεγέθυνσης του καρκινικού όγκου, όσο είναι οι τωρινές ορμονικές θεραπείες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ