Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2013

Πώς να μειώσετε την επιθετική συμπεριφορά του παιδιού σας

Όλοι οι άνθρωποι νιώθουμε κάποιες φορές θυμό ή απογοήτευση και τα μικρά παιδιά δεν θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση. Σε αντίθεση όμως με τους ενήλικες που έχουν την ικανότητα να ελέγχουν τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις τους, τα παιδιά δεν γνωρίζουν ακόμα πως να διαχειρίζονται τον θυμό τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κλωτσούν, να χτυπούν, να δαγκώνουν και γενικά να εκδηλώνουν μια επιθετική συμπεριφορά.

Αν το παιδί σας συνηθίζει να συμπεριφέρεται με επιθετικότητα απέναντι σε εσάς ή σε άλλα παιδιά, μπορείτε να το βοηθήσετε να μάθει να εκφράζει το θυμό του με λιγότερο βίαιους τρόπους, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

- Θέστε αυστηρά όρια. Το παιδί πρέπει να καταλάβει ότι τέτοιου είδους συμπεριφορά που ξεπερνά τα επιτρεπόμενα όρια δεν είναι αποδεκτή από κανέναν.

- Βοηθήστε το να μάθει να αντιδρά αλλιώς. Ενθαρρύνετε το παιδί να εκφράζει το θυμό του με λόγια. Εξηγήστε του ότι είναι προτιμότερο να λέει πως αισθάνεται και όχι να χτυπά ή να δαγκώνει.

- Μην ενθαρρύνετε τα νταηλίκια. Πολλοί γονείς καμαρώνουν για τον δυναμισμό του παιδιού τους, ειδικά αν είναι αγόρι. Προσοχή όμως, γιατί είναι πολύ εύκολο για ένα παιδί που επαινείται όταν φέρεται με δυναμισμό, να ξεπεράσει τα όρια.

Πηγή: mother.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: