Κυριακή, 31 Μαρτίου 2013

Μίνι εγκεφαλικό ή πρόδρομος ενός μεγάλου επεισοδίου;

Καθημερινά, πολλοί είναι οι άνθρωποι που έρχονται αντιμέτωποι με μικρά, ή αλλιώς μίνι, εγκεφαλικά, που συνήθως χαρακτηρίζονται ως παροδικά ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια. Τα συμπτώματα εξαφανίζονται γρήγορα –συνήθως μέσα σε μια ώρα- ενώ οι περισσότεροι πάσχοντες δεν αναζητούν βοήθεια.

Παρόλα αυτά φαίνεται πως, το 10-15% των ατόμων που βιώνουν ένα μικρό ισχαιμικό εγκεφαλικό, μέσα στους επόμενους τρεις μήνες θα βιώσουν ένα δεύτερο, πλήρως ανεπτυγμένο εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ το 40% από αυτά θα συμβούν στις πρώτες 24 ώρες από το αρχικό συμβάν!

Η ταχεία αξιολόγηση και θεραπεία των ασθενών με παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο των επερχόμενων εγκεφαλικών, σύμφωνα με τους νευρολόγους του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου Loyola, οι οποίοι δημοσίευσαν σχετικό άρθρο στο περιοδικό Expert Review of Neurotherapeutics.

Ένα ισχαιμικό συμβάν προκαλείται από μια προσωρινή απόφραξη, που συνήθως είναι ένας θρόμβος αίματος, σε ένα εγκεφαλικό αγγείο. Τα συμπτώματα που παρουσιάζονται είναι παρόμοια με εκείνα του εγκεφαλικού και συμπεριλαμβάνουν μούδιασμα ή παράλυση της μιας πλευράς του σώματος, αλλαγές στην όραση, προβλήματα στην ομιλία, δυσκολία στην ισορροπία ή το περπάτημα, ξαφνικά σοβαρός πονοκέφαλος κλπ.

Οι θρόμβοι του αίματος που προκαλούν τα ισχαιμικά περιστατικά, μπορεί προκληθούν από αθηροσκλήρωση –σκλήρυνση των αρτηριών-, καρδιακή προσβολή και ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού.

Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στις τεχνικές απεικόνισης, όπως είναι η μαγνητική τομογραφία, με αποτέλεσμα η διαγνωστική ακρίβεια να έχει βελτιωθεί σημαντικά. Συνέπεια αυτού είναι πως, η ταχεία θεραπευτική αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ενός μελλοντικού εγκεφαλικού κατά περίπου 80%! Αυτό διατείνονται δύο μελέτες, η μια από τη Βρετανία και η άλλη από τη Γαλλία.
Πολύ σημαντικό για την πρόληψη ενός νέου και πιο σοβαρού εγκεφαλικού είναι η άμεση αναζήτηση ιατρικής βοήθειας, ακόμα και όταν ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο, δεν φαίνεται να «αφήνει» κανένα ίχνος πίσω του, ακόμα και σε πολύ σύντομο χρόνο.

Παράγοντες που βάζουν κάποιον στη λίστα μεγαλύτερου κινδύνου από τους υπόλοιπους πάσχοντες είναι: η ηλικία άνω των 60 ετών, η υπέρταση, η αδυναμία σε μια πλευρά του σώματος, η δυσκολία στην ομιλία, ο διαβήτης και γενικά τα συμπτώματα που διαρκούν για πάνω από μια ώρα.

Σε οποιαδήποτε όμως περίπτωση, η αναζήτηση βοήθειας είναι το πρώτο και σημαντικότερο που έχει να κάνει κανείς για να αποφύγει τα χειρότερα.


Πηγή: www.capitalhealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: